Charlie Hebdo: – Vi har champagne

 
Foto: Faksimile
I likhet med resten av europeiske aviser har også satirebladet Charlie Hebdo bidratt med sin reaksjon på de grusomme terrorangrepene i Paris. Budskapet på forsiden er klart: "De har våpen. Faen ta dem, vi har champagne".

7. januar i 2015 ble satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris offer for terror og tolv mennesker mistet livet. Da svarte Charlie Hebdo med mer satire. Fredagens terroraksjon i Paris drepte 129 sivile, igjen svarer magasinet med satire.

Den røde bakgrunnen fungerer som et blikkfang, med sterke assosiasjoner til blod. I midten er det en tegning av en gjennomhullet franskmann som heller inn på med champagne. Ut av skuddhullene tyter det champagne. Overskriften er følgende: “Ils ont les armes. On les emmerde, on a le champagne” som på norsk betyr: “De har våpen. Faen ta dem, vi har champagne.”.

 
Foto : Faksimile

Det er den franske kanalen iTele som deler dette bildet på Twitter.

Til Dagbladet forteller generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, at hun ikke er like begeistret for denne forsiden som hun var for forsiden etter angrepet i januar.

– Jeg hadde nok trykket «like» på denne, men personlig likte jeg den første forsiden etter angrepet på redaksjonen bedre. Uansett liker jeg at Charlie Hebdo viser at de er der og gjør seg gjeldende – det er et betryggende signal.

Religion VG publiserte i dag en oversatt versjon av lederen fra den nyeste versjonen av Charlie Hebdo. Den store konklusjonen i denne lederen er at religion er årsaken til hendelsene på fredag. Det står blant annet:

– Mange ord har blitt uttalt i disse tragiske dagene, bortsett fra ett: Religion. Religion har blitt et belastende ord. Ingen tør å si det, men alle har forstått at det er religionen som har motivert disse drapsmenn, og ikke påståtte geopolitiske betraktninger.

Lederen avsluttes ved å understreke at religionskritikk er en rett som fortsatt bør utøves uavhengig av terroren på fredag.

– Men vi må ikke, for å unngå uenighet, gi avkall på retten til å kritisere religionen, under påskudd at folk kan bli irritert av at denne retten utøves. Blant alle de fundamentale frihetene som utgjør våre liv er det også denne friheten som morderne har villet utrydde den fredagskvelden.