Sverige med dramatiske grenseinnstramninger

Stefan Löfven strammer inn ved grensene.
Foto: Flickr/Björn Nordqvist
Sverige innfører en strengere grensekontroll som følge av den store tilstrømningen til landet. Til nå har landet tatt imot flest migranter etter Tyskland. 

Ett av tiltakene er radikalt og vil ha betydelige ringvirkninger: Innføringen av ID-kontroll på tog og busser med kurs for Sverige. I praksis betyr det at folk som kommer fra land utenfor EU/EØS og som ikke kan vise gydlig pass, vil bli nektet å stige om bord på tog og busser som skal til Sverige, skriver Aftenposten.

Sverige har informert danske og tyske myndigheter om tiltakene, som ble presentert under en pressekonferanse tidligere i dag.

– Vi har rett og slett ikke mulighet til å gjøre mer og trenger et pusterom, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven under pressekonferansen,

– Smertefullt å ikke kunne ta imot folk
I løpet av 2015 har Sverige tatt imot 142 000 asylsøkere, og er landet som har tatt i mot flest asylsøkere etter Tyskland. Dette har ført til mye press og bosettingsproblematikk. Som en del av innstrammingen skal det nå bli strengere grensekontroll. 

Tonen var alvorlig og ordvalget dramatisk da Löfven og regjeringspartneren Miljöpartiets talskvinne Åsa Romson møtte pressen.

– Det smerter meg å si at vi ikke klarer å ta imot på samme nivå som i dag. Viktige samfunnsfunksjoner klarer ikke presset. Nå må flere mennesker i stedet søke asyl i andre EU-land, sa Löfven til pressen

Romson begynte å gråte da hun ble spurt om hvordan innstramningene blir tatt imot i partiet, som lenge har stått for en svært liberal innvandringspolitikk.

– Vi har ikke lenger noe valg, Sverige klarer ikke mer, uttalte hun under pressekonferansen.