– Høyst beklagelig

 
Foto: flickr.com
Slik beskriver Israels ambassade i Oslo episoden på et gresk fly, hvor to israelsk-arabiske passasjerer ble presset til å forlate setene sine.
0Shares

Ifølge avisen Haaretz var det israelsk radio som først rapporterte om hendelsen. Episoden skal ha skjedd første mandag på nyåret, hvor et flere hundretalls passasjerer var på vei hjem til Tel Aviv fra Athen etter jule- og nyttårsferien. 

Flyet, som tilhører det greske selskapet Aegean Airlines, var klar for avreise. Flyvningen ble imidlertid nesten to timer forsinket etter at en gruppe passasjerer begynte å klage på to av sine medpassasjerer, begge israelsk-arabere.

Ifølge flyselskapet ble stemningen etterhvert mer og mer amper.

– Stadig flere av passasjerene begynte å kreve ekstra sikkerhetssjekk for de to medpassasjerene, som de mente var en sikkerhetsrisiko. Folk begynte å bli høytlytte, og flyet kunne ikke ta av fordi passasjerene begynte å aksjonere ved å stå foran setene sine, og ved å blokkere gangene, ifølge en talsmann for flyselskapet til Haaretz.

Valgte til slutt å gå av flyet
Selv etter at flyets kaptein hadde ringt flyplasspolitiet, og det ikke hadde blitt funnet noe sikkerhetsmessige problemer med de to israelsk-araberne, fortsatte protestene. 

– Etter at folk begynte å kreve en ekstra sikkerhetskontroll for de to passasjerene så vi oss nødt til å komme med en advarsel. Ble flyet ytterligere forsinket så ville flyvningen bli kansellert uten kompensasjon for alle passasjerene. 

For å unngå å skape mer trøbbel valgte de to passasjerene med arabisk bakgrunn frivillig å gå av flyet. Begge fikk kompensert med ekstranatt på hotell og flyvning hjem til Tel Aviv dagen etter.

– Vi ser på episoden som svært beklagelig og vil gjerne takke de to passasjerene for sin samarbeidsvillige oppførsel.

– Uheldig og beklagelig
Her hjemme har Israels ambassade fulgt med på saken. Førstesekretær i ambassaden, Dan Poraz, kaller overfor utrop.no episoden som “uheldig og beklagelig”.

– Her er det snakk om to israelske statsborgere som ble utsatt for en ubehagelig opplevelse på vei hjem, og som ble tvunget ut av flyet.

Ifølge førstesekretæren er det spesielt viktig i tider som disse å ikke skape mer unødig frykt.

– I det siste har det vært knyttet mye angst for terrorangrep, og vanlige folk har en tendens til å bli ekstremt mistenksomme overfor fremmede. Israel, som et mangfoldig samfunn, har og vil alltid forsøkt å oppmuntre til toleranse, skriver Poraz i en e-post til utrop.no.

Tilkalte til hastemøte
Også parlamentsmedlemmet for det venstreorienterte partiet Meretz, Michal Rozin, uttrykte sterk bekymring over episoden. Rozin så på saken som så alvorlig at han tilkalte til et hastemøte i et parlamentskommité. 

– Staten Israel har et ansvar overfor sine borgere. Vi kan ikke ha en situasjon hvor et internasjonalt flyselskap, som har luftfartsavtaler med Israel, tillater seg selv å bli presset til å kaste ut passasjerer grunnet utseende eller etnisitet, uttalte Rozin til Haaretz.

Lenken til illustrasjonsbildet.