– Oppfatter kvinner som fritt vilt

Lite å juble for: Vanligvis pleier nyttårsaften i den tyske byen Köln å være en lystig affære. Men inngangen til 2016 kommer til å huskes for de flere hundretalls seksuelle overgrepene som ble begått den natten

– I Danmark er det likestilling. Kvinner kan fritt innta alkohol, bli fulle, danse og ha sex før ekteskap, uten at de er fritt tilgjengelige. Men det er tilsynelatende en del menn, som har en annen kultur, hvor kvinner ikke kan gjøre dette, sier Mehmet Ümit Necef, innvandrerforsker og kultursosiolog til Berlingske Tidende.

Necef mener kvinner som gjør disse tingene blir oppfattet som “fritt tilgjengelige” for menn som er oppdratt med streng kjønnskultur fra Midtøsten.

 
Foto : sdu.dk

– Noen av disse mennene oppfatter det slik. Hvis du som kvinne ferdes ute klokken 03.00 om natten, er full eller har vært på nattklubb, så ber du om det selv, fordi du byr deg frem. Slik oppfattes kvinnene, fortsetter han.

Ny debatt etter Köln-voldtektene
I etterkant av overgrepsskandalen i Köln nyttårsaften har det oppstått en prinsipiell debatt i Danmark om kvinnesynet i deler av det muslimske samfunnet. Siste rapport utgitt av Det Kriminalpræventive Råd i 2009 viser blant annet at en tredjedel av gjerningsmennene i anmeldte voldtekter i Danmark har utenlandsk opprinnelse. 

– Her må det tid, erfaring og opplysning til for å få bukt med problemet, påpeker Necef overfor Berlingske Tidende.

Lenken til illustrasjonsbildet