Ber franske jøder om å droppe hodeplagg

Kippa, det jødiske hodeplagget, er nå gjenstand for en polemikk etter at en jødisk leder i den sør-franske byen Marseille mente det var best å ikke gå ut med plagget. Oppfordringen kom etter et nylig drapsforsøk på en jødisk lærer av en 15-åring med tyrkisk-kurdisk bagrunn.
Foto: James McDonald
En av de viktigste jødiske lederne i Marseille og i Frankrike ber nå sine trosfeller å avstå fra å bære den tradisjonelle jødiske hodeplagget kippa av sikkerhetshensyn, melder nyhetsbyrådet AP.
0Shares

Zvi Ammar, president i den jødiske paraplyorganisasjonen Consistoire Israélite de Marseille ba tirsdag jøder om å la være å bruke kippa “til det kommer bedre tider”, skriver Aftenposten.

Oppfordringer fra Ammar (bildet under) kommer etter at en jødisk lærer mandag ble angrepet av en 15-åring med machete i Marseille. 15-åringen som antas å stå bak ugjerningen var en kurdisk gutt med bakgrunn fra Tyrkia. Han skal ha utført angrepet for den såkalte Islamske stat (IS), ifølge franske påtalemyndigheter.

 
Foto : Skjermdump/YouTube

Hodeplagget brukes av jøder under høytider og religiøs feiring, ved spesielle anledninger og under besøk på hellige steder. Men mange ortodokse jøder går alltid med den jødiske kalotten på bakhodet.

Terror gir emigrasjon
Ammar forklarer at det å be Frankrikes nesten 500.000 jøder om la være å bruke kippa, er hans livs vanskeligste avgjørelse.

– Men jeg foretrekker å bli kritisert for avgjørelsen, fremfor å angre den dagen det skulle skje noe veldig alvorlig, uttalte han til TV-kanalene BFM and iTele.

Etter terrorangrepene i Paris i fjor har vaktholdet rundt jødiske skoler og forsamlingshus blitt styrket i Frankrike. Trusselsituasjoen har likelvel ført til en økning i tallet på franske jøder som emigrerer til Israel.

Lenken til illustrasjonsbildet