Laget nazi-karikaturtegning av den danske statsministeren

 
Foto: Skjermdump/theguardian.com
Reaksjonene på Danmarks nylige vedtatte "smykkelov" er svært kraftige. Blant annet har den britiske avisen The Guardian karikert (se bildefaksimilet) Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i full naziliknende-mundur.

Tirsdag vedtok det danske Folketinget den omstridte innstrammingen av asyllovene, den såkalte smykkeloven.

Innstrammingene tillater Danmarks myndigheter å konfiskere asylsøkeres verdisaker og pengebeløp over 10.000 kroner for å betale for asylsøkernes opphold. 

Kraftige reaksjoner
Reaksjonene både innad i Danmark og internasjonalt har ikke latt vente på seg. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, er blant dem som reagerer kraftig.

I et innlegg på sin Facebook-side lister han opp en rekke bekymringsverdige punkter ved den nye loven. Han skriver også at tiltakene kan stride mot en rekke menneskerettighetskonvensjoner Danmark er pliktige til å følge.

– Europeiske stater må kunne ta opp legitime bekymringer som dreier seg om den historiske tilstrømmingen av asylsøkere, men de kan ikke gjøre det på bekostning av deres verdier, idealer og internasjonal lov. Ved å gjøre det, gir de voldelige bevegelser en seier de aldri hadde klart å skaffe selv.

– Etterlatt seg et ramponert image
Jesper Thobo-Carlsen, politisk redaktør i avisen Politiken sier til sin egen avis at innstrammingene har «etterlatt Danmark med et meget ramponert image» i verdens øyne.

– De (politikerne) har oversett varsellamper som har kommet underveis. Når man foreslår å ta verdier fra flyktninger og hyrer vektere til å holde dem i leirene, så sender man noen signaler som skaper avsky i resten av verden, sier han.

Karikert som nazist
En karikatur fra den britiske avisen The Guardian må kanskje i denne sammenheng vurderes som en av de kraftigste reaksjonene. Avistegner Steve Bell, som er Guardians faste politiske tegnestiftkommentator, har ikke latt kontroversen rundt smykkeloven gå upåaktet hen. I sin karikaturspalte har han tegnet den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen i nazi-uniform, mens han siteres følgende:

«Å sammeligne oss med nazistene er krekende!»

Virkemiddelmessig spiller videre på britiske annonser for ølmerket Carlsberg, hvor partinavnet Venstre (partiet til Løkke Rasmussen) skrives som Carlsberg-logoen. Slagordet «Probably the best beer in the world» erstattes med «Probably the stupidest political party in the world».

 
Foto : Skjermdump/ad-review.co.uk

Fakta om «smykkeloven»

– Folketinget i Danmark har vedtatt å endre den danske utlendingsloven. Lovendringen støttes av partiene Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De konservative og Socialdemokraterne, og det inneholder følgende elementer:

– Politiet skal beslaglegge flyktningenes eiendeler, om de har en verdi på over 10.000 kroner. Det gjøres unntak for gjenstander med «særlig affeksjonsverdi», som gifteringer.

– Ventetiden for familiegjenforening for flyktninger med midlertidig beskyttelse forlenges fra ett til tre år.

– Det blir vanskeligere å få permanent oppholdstillatelse. Flyktninger vil ikke lenger få permanent opphold lettere enn andre.

– Ytelsene til asylsøkere kuttes med 10 prosent. Det innføres gebyr på søknader om oppholdstillatelse og familiegjenforening.

– De rundt 500 kvoteflyktningene Danmark etter avtale med FN årlig henter blant vanskeligstilte i flyktningleirer i nærområdene, skal i framtiden velges ut ifra «integreringspotensial».

– Det blir utvidet tilgang til å inndra oppholdstillatelsen til flyktninger som besøker hjemlandet.

– Asylsøkere får ikke lenger lov å bo privat utenfor asylmottakene.

(Kilde: NTB)