Nekter å stille ut i Danmark

 
Foto: Andy Miah, Flickr
Kunstneren Ai Weiwei viser sitt politiske engasjement ved å trekke seg fra en kunstutstilling i Århus som protest mot Danmarks omstridte "smykkelov".
0Shares

Kinesiske Ai Weiwei er blant de mest kjente kunstnerne i verden, og har også figurert som en aktivist i forbindelse med kritikk av de kinesiske myndighetene og nå sist flyktningkrisen i Europa. Ai Weiwei har blant annet tilbrakt flere måneder på Lesvos og hjulpet til med flyktningene der. Nå retter han en skarp kritikk mot de nye danske asyllovene, spesielt det med konfiskering av eiendelene til asylsøkere.

– Jeg er veldig sjokkert over gårsdagens nyhet … Som et resultat av denne bestemmelsen, må jeg trekke mitt verk fra utstillingen, skriver Ai Weiwei i en twittermelding adressert til en av utstillingens kuratorer, Feng Boyi.

Til nyhetsbyrået Associated Press sier han at kunsten og aktivismen hans er uadskillige elementer.

– Som kunstner må jeg forholde med til menneskehetens kamp, jeg skiller aldri dette fra min kunst.

– Vil han være konsekvent?
Museumsdirektør Erlend Høyersten på ARoS i Århus der utstillingen skulle være, er skuffet over at Weiwei ikke lenger vil bidra til utstillingen. Likevel så sier han at han håper at kunstneren er like konsekvent når det gjelder utstillinger i land som Nederland og Sveits.

– Jeg er noe overrasket. Som kunstmuseum jobber vi for å skape forståelse for menneskelige relasjoner og invitere til kunstnerisk refleksjon. Vi har altså samme utgangspunkt som Ai Weiwei. Vi er dessuten en privat stiftelse, med kun 18 prosent offentlig støtte. Derfor er det merkelig at Ai Weiwei setter likhetstrekk mellom staten Danmark og oss. Han burde vite at forskjell den sittende makt og folket, sier Høyersten til BT og legger til:

– Han har alltid vært aktivist, det er en viktig del av forståelsen av hans verk. Men det skal bli interessant å se hvordan han velger å forholde seg til utstillinger i andre land fremover. F.eks Holland og Sveits som har liknende vedtak. Hvor konsekvent vil han være fremover?