Norsk Folkehjelp: – Verre enn noensinne i Sør-Sudan

 

Situasjonen i Sør-Sudan er verre enn noensinne, på tross av fredsavtalen som ble signert i august 2015.

– Sør-Sudan er i ferd med å bli en glemt krise, advarer utenlandssjef Kathrine Raadim i Norsk Folkehjelp (bildet under), i følge en pressemelding.

 
Foto : Norsk Folkehjelp

I følge FN er hver tredje sørsudaner i alvorlig fare for å sulte og hver femte har måttet flykte siden starten på konflikten i desember 2013. Konflikten har fordrevet millioner, ødelagt plantesesonger og bidratt til en økonomisk krise. I tillegg er store deler av landet rammet av tørke på grunn av værfenomenet El Niño. Dette forverrer situasjonen ytterligere og har gjort at områder som tidligere forsynte resten av landet med mat nå også trenger nødhjelp.

– Folk i Sør-Sudan har et desperat behov for mer hjelp og større oppmerksomhet fra verdenssamfunnet. Sør-Sudan ble utnevnt til verdens mest sårbare stat i både 2014 og 2015, og står i fare for å få denne tvilsomme æren igjen. Dessverre ser det ut til at hjelpen som kommer ikke er tilstrekkelig. I verste fall kan det bidra til at landet synker tilbake i borgerkrig, sier Raadim.

Glemt krise
Snart et halvt år etter at fredsavtalen ble signert er det uroligheter over hele landet. Krigen mellom de to stridene partene har roet seg noe, men samtidig ser vi en myriade av sammenvevde lokale konflikter som har spredt seg til områder som tidligere var relativt fredelige. 

– Dersom vi ikke får tilstrekkelig med nødhjelp fram til befolkningen kan det bidra til at landet synker tilbake i borgerkrig, sier Raadim.

Og med en verdenssituasjon hvor det humanitære systemet skal takle enorme utfordringer og flere store kriser, står Sør-Sudan i fare for å havne i skyggen.

– Vi ser dessverre at Sør-Sudan er i ferd med å bli en glemt krise. At det er krise i landet er dessverre ingen nyhet, men vi kan ikke gi opp en befolkning som har lidd mer enn de fleste bare fordi de har lidd før, sier Raadim.