Innvandring kan bli avgjørende i EU-avstemningen

Det bor over én million polakker i Storbritannia. Det aller meste av innvandringen har skjedd etter 2004
Foto: Creative Commons
I Storbritannia debatteres det heftig om utmelding av EU. Men en annen diskusjon har gått under radaren, nemlig den om Nederlands forhold til Ukrania. I begge saker kan innvandring bli avgjørende, mener redaktør. 
0Shares

De fleste har fått med seg at EU er et hett tema i Storbritannia for tiden. Men hva har denne diskusjonen å gjøre med folkeavstemningen i Nederland neste uke? Og hvorfor henger begge sakene sammen med innvandring? Redaktør Jeremy Warner i The Telegraph mener å ha svarene. 

– Den sjette april går nederlandske velgere til urnene for å stemme over det tilsynelatende dunkle spørsmålet om en ny “samarbeids- og frihandelsavtale” mellom EU og Ukraina. Dette handler ikke om Nederlands fremtid i EU og er bare “rådgivende”. Men som SeaChange, konsultentselskapet innen geopolitisk risiko, peker på i et nylig notat, truer avstemningen med å bygge seg opp til en større euroskeptisk eksplosjon som har klare paralleller til den engelske folkeavstemningen, skriver han. 

44 millioner ukrainere kan slippe visum
Warner forklarer at Europakommisjonen bare ser på avtalensom en måte å utvide handelen på. Men avtalen, som allerede er godkjent av den nederlandske regjeringen, gir også Ukraina status som tilknyttet EU og åpner derfor for EU-medlemskap på sikt. Det kan gi 44 millioner ukrainere umiddelbar visumfri adgang til EU. Den nederlandske statsministeren har forsøkt holde så lav profil som mulig rundt avstemningen for å holde deltakelsen nede, hevder Warner.  

– De fleste nederlendere kunne ikke brydd seg mindre om handel med Ukraina, men de bryr seg svært mye om faren for ukontrollert innvandring fra et tungt korrupt og økonomisk tilbakestående land hvis borgerkrig førte til nedskytingen av et passasjerfly der 193 nederlandere døde for mindre enn to år siden. En avstemning om handel har slik blitt et bakteppe for en større folkelig oppstand mot innvandring, skriver han videre og peker på at en lignende diskusjon foregår i Storbritannia for tiden. 

– Brexit løser ikke innvandringsproblemet
Storbritannia er ett av få land i EU som har vekst og skaper arbeidsplasser for tiden, minner han om, og derfor er også innvandringen høy. Det snakkes mye om og gjøres en del for å bremse innvandringen allerede, men Warner har ingen tro på at sterkt redusert innvandring vil bli en følge av en “brexit”.

– (Tenketanken) Migration Watch anslår at det å trekke seg ut av EU vil føre til 100.000 færre innvandrere per år, men dette hviler på to noe tvilsomme antakelser. Det ene er at EU-innvandrere behandles akkurat likt som potensielle innvandrere fra ikke-EU-land blir i dag. Det andre er at en brexit ikke vil føre til mer innvandring fra andre steder i verden, skriver han og konkluderer:

– Innvandring kan godt vise seg å bli det avgjørende i EU-avstemningen, men det er naivt å tro at det å forlate EU kommer til å løse problemet. Det gjør det ikke. 

Les hele kommentaren her.