Fritt Ord-pris til uavhengig journalistikk

Elena Milashina jobber i en av få regimekritiske medier i Russland, Novaya Gazeta. I år er hun en av tre journalister som får Free Media Awards, som blant annet Fritt Ord er med på å utdele.

En uavhengig jury har vurdert førti nominasjoner fra NGOer, menneskerettighetsorganisasjoner og andre eksperter, melder Fritt Ord i en pressemelding.

– Prisene er en støtte til de journalistene og mediene som rapporterer uavhengig og nekter å gi opp på grunn av trusler. I mange land i Øst-Europa har mediene kommet under et enormt press. Med Free Media Awards ønsker vi å oppmuntre journalister og medier til å fortsette sitt arbeid til tross for trusler og voldelig undertrykkelse, går det frem av Fritt Ord-juryen i en uttalelse.

Prisene Free Media Awards 2016, som hver er på EUR 15.000, går til følgende journalister og medier:

Seymur Hazi (1982), redaktør og kommentator i avisen Azadliq, Baku, Aserbadjan, og reporter for TV-stasjonen Azerbaijani Hour, som er basert i Tyrkia. Hazi har rapportert om korrupsjon og maktmisbruk i eget land, og som et resultat av det har han lidd under trusler og brutal mishandling. Han har vært fengslet i Aserbajdsjan siden august 2014, og rettslige prosesser mot ham for tilsynelatende 'pøbelopptøyer' har nylig begynt. Seymur Hazi ble nominert av Shahvalad Chobanoglu, Zamin Haji, Natiq Javadli, Mehman Huseynov, Tahmina Tagizade og Khadija Ismayilova. Sistnevnte er også fengslet i landet. Henrich Böll Stiftungs avdeling for Sør-Kaukasus og Den norske Helsingforskomité har også nominert Hazi.

Elena Milashina (1978), korrespondent i Nord-Kaukasus for Novaya Gazeta, Moskva, retter oppmerksomheten mot ulike skremselsmetoder som de tsjetsjenske myndighetene bruker for å undertrykke kritikerne og skape en kvelende stillhet over hele landet. Den undersøkende journalisten Elena Milashina, som stadig er utsatt for alvorlige trusler og tidligere har vært utsatt for flere grove overgrep, ble nominert av Human Rights House Foundation, Oslo, Center for Caucasus Initiative – DOSH og Youth Human Rights Movement.

Nettstedet Nashi Groshi ('våre penger'), Kiev, er dedikert til å bekjempe korrupsjon i Ukraina. Nashi Groshi lager omfattende informasjon om offentlige utlysninger av anbud og forretningstransaksjoner. Nettstedet undersøker fremfor alt offentlige tjenestemenns og politikeres engasjement i offentlige kontrakter og publiserer de relevante fakta. Nashi Groshi ble nominert av Stefanie Schiffer og Den norske Helsingforskomité.

Pristildelingen vil finne sted i november 2016 i Tbilisi, Georgia, som en del av en todagers internasjonal konferanse for journalister.