Kalte armenere for “hunder” i sjokk-tale

Brakte frem gammel uenighet i hat-tale: Eks-lederen i Turkiska Riksförbundet, Barbaros Leylani, kalte armenere for "hunder" nylig i full offentlighet. Talen førte til at han har måttet gå av som forbundsleder. Historisk sett har armenere og tyrkere hatt et svært anstrengt forhold til hverandre siden første verdenskrig, og siden armenerne ble selvstendige etter Sovjetunionens oppløsning i 1991.
Foto: Daniel Snelson
Barbaros Leylani har måttet forlate alle sine verv i Turkiska Riksförbundet etter å ha kommet med grove trusler og hets mot armenere i en tale.

Leylani har vært nestleder i forbundet, men nå er det slutt, melder Expressen.

– Han forlater alle sine verv, med umiddelbar virkning, sier styret ved Turkiska Riksförbundet i en uttalelse om Leylani til avisen Metro.

Grunnen er den sterke kritikken som Leylani fikk etter at det har kommet frem at han uttalte seg grovt om armenere under en tale i Sergels Torg.

– Tyrkeren har våknet! De armenske hundene bør passe seg. Død over de armenske hundene!, skal Leylani ha sagt i talen, ifølge TV4 Nyheterna.

Historisk fiendskap
Armenere og tyrkere har hatt et svært anspent og fientdlig preget forhold til hverandre siden slutten på første verdenskrig, da flere millioner armenere for 100 år siden ble utsatt for en rekke massakrer og deportasjoner under det daværende ottomanske riket.

Armenia ble selvstendig etter Sovjetunionens oppløsning i 1991. Tyrkia, som er det ottomanske rikets juridiske etterfølger, har nektet å anerkjenne hendelsene som et organisert folkemord, slik det hevdes fra armensk side. Grunnet denne disputten, og Nagorno-Karabakh-konflikten mellom de to tidligere sovjet-republikkene Armenia og Aserbajdsjan er det heller ingen diplomatiske forbindelser mellom Armenia og Tyrkia.

I de seneste ukene har det også vært en militær opptrapping av den sistnevnte konflikten. Aserbajdsjanerne står språklig og kulturelt nært tyrkerne, og både tyrkiske myndigheter og tyrkiske diasporaorganisasjoner har kommet med sterk støtte til det de kaller “sine aserbajdsjanske brødre”.

Politianmeldt
Leylanis hat-tale kan nå få et rettslig etterspill. Både Juridikfronten, en forening som kjemper mot hatretorikk i Sverige, og lederen for Armenska Riksförbundet har politianmeldt ham.

– Jeg ble veldig bekymret og opprørt når jeg så klippet, sier forbundslederen Garlen Mansourian til TV4.

Leylani har til tv-kanalen forsvart seg med at han ikke forberedte noen tale, og at han “ikke har noe imot fredelige og menneskelige armenere”.