Sveriges boligminister går av etter omstridt tv-intervju

 

Kaplan (bildet) gikk av som statsråd tidligere i dag etter at kontroversielle uttalelser i et sju år gammelt tv-opptak kom frem i lyset. I opptaket sammenligner den nå avgåtte boligministeren israelernes behandling av palestinere med nazistenes framferd møt jødene før krigen, skriver Dagbladet.

Svenska Dagbladet republiserte tv-opptaket fra 2009, der Kaplan sier følgende:

«Israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet.»

Opptaket ble gjort på et møte i Stockholm av Somali Star TV og publisert i den såkalte Öppna kanalen i SVT (Sveriges Television).

Var i middag med tyrkiske ultranasjonalister
Kaplan var da innvalgt i Riksdagen for Miljöpartiet, samme parti han har representert som statsråd siste halvannet år.

Oppmerksomheten rundt denne utalelsen har eskalert etter at flere medier, deriblant Expressen, avdekket at den svenske statsråden hadde vært i middag med lederen for den svenske avdelingen av den høyreekstreme og ultranasjonalistiske tyrkiske organisasjonen Ülkü Ocakları, også kjent som De Grå Ulvene. 

– Beklagelig
Jødeuttalelsene og middagen med de tyrkiske ultranasjonalistene har blitt en stor politisk belastning for statsminister Löfvens regjering. Löfven har følgelig godtatt Kaplans avskjedssøknad.

– Han gjør den vurderingen at han ikke kan fortsette som statsråd, og jeg deler den vurderingen, sa Sveriges statsminister under pressekonferansen tidligere i dag, ifølge NTB.

Kaplan ønsker ikke å bli intervjuet av Svenska Dagbladet, men sier i en skriftlig kommentar at det er beklagelig hvis det oppfattes som om han ville heve en konflikt eller redusere hva jødene led gjennom historien.