Eks-BBC-sjef ut mot Labour

Ifølge flere kommentatorer og britiske jøder går Labour i stadig mer anti-semittisk retning under venstreradikaleren Jeremy Corbyns lederskap. Illustrasjonsbildet er tatt for fire år siden, under en kongress i Nord-Irland som feiret partiets 100-årsjubileum.
Foto: The Irish Labour Party
– At britiske jøder stemmer på Jeremy Corbyn ville vært som om amerikanske muslimer stemte på Donald Trump, sier den tidligere sjefen for den britiske statskanalen, Danny Cohen.
0Shares

Cohen, som var BBC-sjef fra 2013 til 2015, sier i intervjuet med The Times at han alltid har sympatisert med og stemt på Labour, men at han nå er bekymret for utviklingen innad i partiet.

 
Foto : Skjermdump/YouTube/i24News

– Jeg er oppriktig bekymret. Som Labour-velger føler jeg meg ikke like sikker på at man innad i partiet vil ta et oppgjør med en økende jødehets, sier Cohen.

Venstredreining som hovedfaktor
Problemstillingen har vært tatt opp siden Jeremy Corbyn, som representerer den venstreradikale grasroten i partiet, klarte å få ledervervet i partiet i kjølvannet av valgnederlaget i 2015.

Ifølge kommentator i The Guardian, Jonathan Freedland, har Labours sterke venstredreining tiltrukket større velgermasser.

– Først og fremst har dette å gjøre med at Labour nå tiltrekker seg langt flere på hele venstresiden enn det man gjorde tidligere, da partiet orienterte seg mer mot sentrum. Tidligere ville disse gruppene på ytre venstre knytte seg til andre partier enn Labour.

 
Foto : stopwar.org.uk

Eksempler som han trekker frem i kommentarartikkelen i henhold til denne kritikken er blant annet Corbyns kontroversielle bånd til den omstridte og selverklærte holocaustfornekteren Paul Eisen. Freedland trekker også frem sakene som omhandlet eks-partimedlemmene Gerry Downing og Vicki Kirby. Førstnevnte skrev i sin blogg “at terrorangrepene i USA 11. september 2001 kan aldri fordømmes”, mens Kirby er midlertidig suspendert etter å ha kommet med jødehets på sin Twitter-konto.

Kritiske til politikken, sterkt knyttet til landet
For Labour kan det etterhvert kunne bli problematisk å håndtere disse gruppene med sterke pro-Palestina sympatier, som er skeptiske til USA og Vesten, og som er sterkt imot Israel.

Ifølge Freedland har britiske-jøder en sterk identitetstilknytning til Israel, selv om man ofte er kritiske til landets politikk. Sterkere angrep på Israel innad fra Labour vil sees på som angrep på jødisk identitet, og som en endelig bekreftelse på at man som gruppe ikke er helt ønsket i partiet.

– Spørsmålet for Labour er om en eventuell tap av britisk-jødiske stemmer betyr noe. For de som sitter på toppen gjør det kanskje ikke. Men for en minoritet i Storbritannia, som en gang så på Labour som sitt naturlige hjem, blir konklusjonen at Labour er blitt et kaldt hus for jøder.

Gjengangertema
Corbyn og Labours forhold til jøder og Israel har vært en gjenganger siden han ble partileder. I åpne leserbrev til The Guardian avviser imidlertid flere britiske jøder kritikken mot Corbyn. Et av leserbrevene kaller også det hele for en “ondsinnet politisk kampanje”.

– Corbyn har vært enestående på å bekjempe rasisme, inkludert anti-semittisme. Han har vært spesielt fremtredende i kampen mot apartheid i Sør-Afrika, og konsekvent støttet undertrykte folkeslag som kurderne og palestinerne.