Gresk politi rykker inn i flyktningleir

Leiren Idomeni ved den gresk-makedonske grensen ble etablert i fjor som en midlertidig løsning for krigsflyktninger og migranter på vei gjennom Hellas. Nå stenges den for godt.

Helikoptre svirrer i luften, og busslaster med opprørspoliti kjører inn og ut av området rundt den uoffisielle flyktningleiren ved grenseovergangen Idomeni, mellom Hellas og Makedonia.

Alle veiene inn og ut er sperret av, og pressen nektes tilgang til den tidligere åpne leiren. Busser kjører i kolonne ut av leiren, som greske myndigheter har bestemt at skal stenges for godt.

Gjennom det høye gresset kommer en gruppe på fire flyktninger gående opp fra grenseområdet. De to kvinnene skjuler ansiktet bak slørene, mens mennene deres gir tommel opp da VG viser fram kameraet.

– Vi valgte å rømme fra leiren, for vi stoler ikke på løftene om at de skal ta oss med til en bedre leir. Vi tror de vil sende oss til Tyrkia, og vi vil jo videre i Europa, sier Hadi Shallar (27) til VGNett.

Uttransportert med politi
I Idomeni har det vært en rekke demonstrasjoner og protester ved grensen, der unge, mannlige migranter har kastet stein, og både gresk og makedonsk politi har besvart med tåregass.

Leger Uten Grenser, som har hovedansvaret for driften av leiren, sier de ikke så bruk av vold under uttransporten, men at det ikke betyr at det skjedde helt frivillig.

– Man ble bedt om dra av fri vilje, men det skjedde med massiv tilstedeværelse av politi, som fulgte folk inn på bussen. Mange ble veldig stresset fordi de ikke fikk informasjon om hvor de skulle, eller hvilke tjenester de vil få tilgang til dit de sendes, sier Katy Athersuch i Leger Uten Grenser til VGNett.