Hårløs protest mot hijabpåbud

Barberte seg mot religiøs kvinnediskriminering: Irans shariabaserte lov om hårtildekking er gjenstand for sterk kritikk i Vesten. I den islamske republikken foregår det regelrette kampanjer med sivil ulydighet fra kvinnene på sosiale medier. En kvinne gikk til det skrittet å barbere vekk alt håret og gå ut i full offentlighet uten hijab.
Foto: David Wright
En stadig mer restriktiv tildekkingspraksis har ført til at flere iranske kvinner har tatt sak(s)en i egne hender. 
0Shares

For over en uke siden postet en iransk kvinne via Facebook-siden My Stealthy Freedom et bilde av seg selv, totalt glattbarbert, melder nettstedet clarionproject.org.

Kvinnen gikk til det ytterliggående skrittet å fjerne vekk alt hodehår i protest mot det som oppleves som nye innstramninger fra iranske myndigheter på hvordan kvinner skal kle og te seg i offentligheten. I tillegg solgte hun det barberte håret til støtte for kreftrammede.

Fra før av har den islamske republikken strenge sømmelighetsregler basert på landets tolkning av islamsk sharialov. Ikke minst gjelder disse retningslinjene hvordan kvinner skal tildekke håret.

Ble likevel arrestert
Etter å ha barbert vekk håret og lagt ut bilde av seg selv på sosiale medier gikk kvinnen ute på gatene, uten hijab eller annet hårtildekning. Som glattbarbert, og dermed “hårløs”, mente kvinnen at sømmelighetslovene ikke gjaldt for henne.

 
Foto : Skjermdump/facebook.com/StealthyFreedom

– Ingen hår, ingen moralpoliti, var hennes resonnement.

Kort tid etter ble hun, ifølge rapporter fra det iransk-kurdiske nyhetsbyrået Ara News, tatt til forvaring. Politimennene som skal ha arrestert kvinnen avviste hennes forklaring om at det å ha en barbert hode fritar henne fra lovpåbudet om hijab.

– Hun er nå arrestert for brudd på landets sharialover og sømmelighetskode. Iransk politi tar slike lovbrudd svært alvorlig, går det frem fra Ara News.

Får støtte fra stjerneregissør
Facebook-siden har blitt en slags ventil hvor iranske kvinner kan rette sin frustrasjon, til tross for at landets myndigheter også sensurerer nettet og da særlig sosiale medier.

– Jeg er en iransk ungjente. For å unngå moralpolitiet, bestemte jeg meg for å klippe håret kort og ha på manneklær slik at jeg kan gå fri i gatene.

Et annet bilde viser en symbolsk protest mot de iranske hijablovene fra Hollywood-regissøren Donald Sutherland under årets filmfestival i Cannes. Han tok imdlertid en annen vri, ved å ha på seg hijab under en pressekonferanse sammen med den iranske regissøren Katayoon Shahabi i solidaritet med iranske kvinner.