Skutt og drept av nynazistsympatisør

Parlamentsmedlem Jo Cox, som hadde syriske flyktningebarn som en av sine politiske fremste hjertesaker, ble drept av en innvandringsmotstander.

Cox, som representerer Labour i parlamentet for valgdistriktet Batley og Spen, ble angrepet utenfor biblioteket i landsbyen Birstall (bildet) ved 13-tiden i går, skriver VGNett.

Foreløpig er det sprikende beskrivelser på hendelsesforløpet. Likevel forteller flere vitner forteller hvordan gjerningsmannen gikk til målrettet angrep på politikeren idet hun kom ut fra biblioteket sammen med assistenten sin.

– Angriperen ventet på henne. Han knivstakk henne først, og deretter mannen som forsøkte å stoppe ham. Så skjøt han henne, sier en øyenvitne til The Guardian.

 
Foto : Wikimedia Commons

Skal ha ropt “Britain First”
En 52 år gammel mann er pågrepet for drapet og politiet gjennomførte torsdag kveld undersøkelser i mannens bolig.

Motivet bak det brutale drapet er foreløpig uklart. Ifølge vitner skal gjerningsmannen ha ropt “Britain First”, som er navnet på et omstridt høyreradikalt parti i Storbritannia. Som følge av dette skal partiet  like etter drapet ha publisert en uttalelse på sine nettsider der de tar avstand fra angrepet, I uttalelsen bebreider de også media for å trekke slutninger basert på at gjerningsmannen skal ha ropt navnet deres under angrepet.

Flyktningevenn
Cox beskrives av Daily Mirror som en av sitt partis nye politiske stjerner. Hun har jobbet aktivt for at Storbritannia skal ta i mot flere syriske flyktningebarn, og for at britene under den nåværende Brexit-kampanjen skulle forbli i EU.

Nå er det politiske miljøet i Storbritannia er i sjokk etter attentatet. I en pressemelding skriver Labour-lederen Jeremy Corbyn at Cox var en “folkevalgt som tjente sin valgere”, mens statsminister David Cameron kalte drapet for “en tragedie” på sitt Twitter-konto.

Hadde nynazistiske sympatier
52-åringen, som nå er siktet og pågrepet for ugjerningen, har ifølge den anti-rasistiske menneskerettsgruppen Southern Poverty Law Center i lengre tid pleid nær kontakt med den høyreekstreme amerikanske gruppen National Alliance.

Ifølge Southern Poverty Law Center bestilte den siktede 52-åringen i 1999 ei håndbok i hvordan man lager et håndvåpen fra National Alliance, og kjøpte også bøker om eksplosiver.

Vil bekjempe hatet
Cox' enkemann Brendan offentliggjorde også i går kveld en erklæring, der han skriver at “i dag er begynnelsen på et nytt kapittel i vårt liv”. 

– Jos venner, våre familie og jeg vil arbeide hvert øyeblikk av våre liv for å elske og oppdra barna våre, og for å bekjempe hatet som drepte Jo, skriver han ifølge Telegraph.

Saken er oppdatert