Burkini-dag skaper kontrovers

Burkini-dag skaper debatt i Frankrike
Foto: Giorgio Montersino/Wikimedia Commons
Kvinner som deltar, "må være tildekket fra brystet til knærne", sier de ansvarlige for arrangementet. 

Kvinne i burkini på stranda i Milano.
Foto : Giorgio Montersino/Wikimedia Commons
Et badeland i Frankrike er booket én dag for kvinner som ønsker å bruke «burkini», en badedrakt spesielt tilpasset for muslimske kvinner som ønsker å dekke seg til når de bader. «Burkini-dagen» får nå kritikk fra politisk hold, særlig fra høyresiden. Det melder BBC

– Å godta denne såkalte moten betyr at vi godtar gruppetenkning i landet vårt, sier Valerie Boyer, ordfører i to bydeler i Marseilles fra partiet Les Republicains. – Men det er også et spørsmål om kvinnenes verdighet, et spørsmål om vår mest grunnleggende prinsipper, legger hun til.  

Frankrike var det første landet i Europa som forbød offentlig bruk av islamske plagg som dekker ansiktet. Det bor rundt fem millioner muslimer i Frankrike, den største muslimske befolkningen i Vest-Europa. Hijab på skolen ble forbudt i 2004. 

På «burkini-dagen» skal ifølge BBC gutter under 10 år få lov til å delta, men ingen menn. Arrangementet skal finne sted 17. september på Speedwater Park i nærheten av Marseilles. Parken har ikke kommentert kritikken.