Skulle til Italia – endte på asylsøkerhostell

Fikk pass beslaglagt: En 31-årig kinesisk turist skulle rapportere om en stjålet lommebok i den tyske byen Heidelberg. Mannen gjorde seg så dårlig fortstått at han ble automatisk tatt for å være asylsøker.

31-åringen, som ifølge magasinet Foreign Policy refereres til som “Mr L”, er en backpacker-turist på tur i Europa som hverken kan engelsk, tysk eller andre vanlig brukte europeiske språk. Sistnevnte skulle vise seg å ha svært uheldige konsekvenser.

Turisten befant seg i den tyske byen Heidelberg da han oppdaget at lommeboken var mest sannsynligvis blitt stjålet. Men istedenfor å gå til den lokale turistkontoret gikk 31-åringen til et politikontor. Her ble han automatisk antatt for å være asylsøker, passet ble beslaglagt, fingertrykk registert og han ble videresendt til et hostell for asylsøkere.

Ifølge artikkelen gjorde mannen gjorde seg så dårlig fortsått at det lokale politiet registrerte ham automatisk som asylsøker, og sendte ham til tettstedet Dülmen, som ligger 200 mil fra Heidelberg, selv om 31-åringens planer var å reise videre til Italia.

Nødt til å bruke restaurantmedarbeidere
Hele mysteriet ble oppklart etter noen få dager. Da hadde 31-åringen tilbrakt flere dager på et hostell sammen med flere hundre andre asylsøkere. 

Christoph Schlütermann, som jobber for den lokale Røde Kors-avdelingen, forteller til lokalavisen Dülmener Zeitung at han la spesielt merke til to ting med kineseren som ikke stemte.

– Han virket ekstra hjelpeløs i forhold til de andre på mottaket, og så ville han ha passet sitt tilbake hele tiden. Genuine flyktninger og asylsøkere gir alltid fra seg sine identitetsdokumenter i håp om å få asyl.

Schlütermann måtte ty til en ukonvensjonell løsning. Han brukte medarbeidere fra den lokale kinesiske restauranten til å oversette for 31-åringen, noe som gjorde at puslespillet til slutt falt på plass.

Systemkritikk
Schlütermann mener selv at feilen ligger i det kapasitetssprengte tyske asylsystemet.

– Samtidig må en også spørre seg hvordan myndighetene selv kom til konklusjonen at denne mannen ville søke om asyl, når han bare skulle rapportere om en stjålet lommebok.