– Kampene hindrer livsnødvendig matutdeling

 
Foto: Norsk Folkehjelp
Grunnet konstant beskytning og luftangrep får ikke Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon i Aleppo delt ut livsnødvendig nødhjelp. Nå krever man stans i kamphandlingene slik at hjelpen når frem.

250 000 innbyggerne i Aleppo har levd med luftangrep, tønnebomber og beskytning siden april og har siden juli vært fullstendig isolert i den opprørskontrollerte delen av byen. 6. august mistet resten av Aleppo også tilgang til omverdenen og FN melder at to millioner mennesker er uten tilgang til vann og strøm.

– Vår partner i Aleppo, Masarat, har mat i matlager som de ikke får delt ut til sårt trengende sivile fordi de er under konstant beskytning og luftangrep. Det er ikke mulig å organisere matutdeling under disse forholdene, sier Kathrine Raadim (bildet), leder for enhet Utland i Norsk Folkehjelp, via en pressemelding.

Sivile under angrep
Syriske myndigheter og deres allierte står for de største skadene på byen og sivile med luftangrep, tønnebomber og bakkestyrker, mens ulike opposisjonsgrupper slåss for å få byen tilbake under sin kontroll. Sykehus, skoler, markedsplasser, bolighus og moskeer bombarderes.

Også de som er der for å hjelpe er under angrep: Leger, sykepleiere, hjelpearbeidere og sivilforsvarsarbeidere. FN ber om umiddelbar stans i kamphandlingene slik at humanitær hjelp kan nå inn til den beleirede befolkningen. Norsk Folkehjelp stiller seg bak dette kravet. Situasjonen i Aleppo er prekær, og de pågående kampene må stanse for å sikre tilgang på humanitær hjelp og reparasjoner av elektrisitet og vannledninger.

– Dette er ikke tiden for å lukke øynene for det som skjer. Det er viktig at alle respekterer reglene for krig og lar humanitær hjelp komme frem. Vårt håp er at Norge og det internasjonale samfunnet skal heve stemmen. Bruken av beleiring for bevisst å sulte ut befolkningen er en krigsforbrytelse og må umiddelbart slås ned på. Sivilbefolkningen skal aldri være militære mål, slik de nå er i Aleppo, sier Raadim.