– Har sendt agenter for å true flyktninger i Norge

Her ble planen klekker: Russisk etterretning, FSB (Federal'naya sluzhba bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii), skal ha sendt "flyktningagenter" til Norge for å utøve press på tsjetsjenere som bor her, ifølge PST. Bildet er av FSBs hovedkvarter i Moskva.
Foto: Wikimedia Commons
Russisk etterretning sender agenter for å kartlegge og legge press på folk som bor i Norge, mener Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

Overfor NRK stadfester PST at russisk etterretning, FSB, er aktive med spionasje og agenter mot tsjetsjenske flyktninger som bor i Norge:

– Tsjetsjenere er en gruppe som blir utsatt for flyktningspionasje. Tsjetsjenerne er politiske aktive og opptatt av motstandskamp, og aktiviteten er av interesse for primært russiske myndigheiter. En kan ser at de som driver med spionasje har reelle represalier mot politisk aktive som bor i Norge, eller familien deres i hjemlandet, sier leder av PSTs kontraspionasjeavdeling, Arne Christian Haugstøyl, til NRK.

Falske flyktninger som “agenter”
NRK har vært i kontakt med flere tsjetsjenere i Norge som forteller at de har blitt utsatt for flyktningspionasje. Fleire av disse forteller at russisk etterretning har truet familiene i hjemlandet og at det finnes ett nettverk med angivere i Norge.

Haugstøyl sier mange vil bli overrasket over hvor vanlig flyktningspionasje er på norsk jord:

– Vi ser omfattande flyktningspionasje i Norge. Dette skjer ved at landene sender borgare til Norge som søker beskyttelse, mens disse personenen i realiteten jobber for myndigheitene i landet de kommer fra, og jobber med å kartlegge eksilmiljøet i Norge,

Haugstøyl uttaler seg på generelt grunnlag siden PST ikke uttaler seg om enkeltsaker.

Langvarig konflikt
Siden Sovjetunionens oppløsning har Tsjetsjenia kjempet to løsrivelseskriger mot de russiske sentralmyndighetene i Moskva, hvor over 150.000 tsjetsjenarar har dødd i konflikten.

Landet er nå en semi-autonom republikk innenfor den russiske føderasjonen, og styres av den Kreml-vennlige presidenten Ramzan Kadyrov. Kadyrov er selv omstridt som statssjef, ettersom han styrer republikken med jernhånd, og er beskyldt for grove menneskerettighetsbrudd av blant annet Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Som ledd i krigene i Tsjetsjenia har væpnede tsjetsjenske grupper begått flere terrorangrep, blant annet bombeeksplosjonene i flere leilighetskomplekser i byene Volgodonsk, Moskva og Buynaksk, samt skolemassakren i Beslan. Russiske myndigheters offisielle linje hevder at man “har bidratt til å skape fred, og gjøre slutt på voldelig separatisme og terrorisme i en svært urolig og konfliktfylt region”, mens tsjetsjenere i utlandet opponerer sterkt mot det sittende Kadyrov-styret, som blir sett på som en ren okkupasjonsregjering under russisk beskyttelse.

Les også: – FSB ville verve meg til spion