Siste sjanse for blasfemidømt mor i Pakistan

Samarbeid på høyt nivå: (f.v) Blasfemidømte Asia Bibis advokat Saif Ul Malook, Pakistans menneskerettighetsminister Kamran Michael og HFO-leder Sajid Christopher Paul.
Foto: Privat
I morgen kan verdens mest kjente blasfemioffer, Asia Bibi, enten bli dømt til døden, satt fri eller drept av den ekstremistiske mobben. Saken blir en test på om Pakistan kan og vil beskytte sine minoriteter.

Rettssaken og dødsdommen til Bibi har fått mye internasjonal oppmerksomhet. Hun er den første kvinnen i landet som ble dømt til døden for angivelig å ha fornærmet profeten Muhammed.

Torsdag kommer ankesaken hennes endelig opp i pakistansk høyesterett, noe som vil bli Bibis siste sjanse til å unngå dødsstraff. Spørsmålet hele verden nå stiller seg er: Vil pakistanske myndigheter stå opp i mot det voldsomme presset fra islamistiske grupper som ønsker å se henne død?

– Pakistan bør gjøre det ytterste for å gjenopprette tilliten til at de kan, og vil, gjøre sitt ytterste for å beskytte sine egne minoriteter, sier menneskerettighetsrådgiver Kristin Storaker, som er Pakistan-ansvarlig i Stefanusalliansen.

 
Foto : Stefanusalliansen

Håpefulle signaler
I Pakistan samarbeider Stefanusalliansen med Human Friends Organization, som følger Asia og familien hennes tett. HFO bidrar blant annet med bedre mat til Bibi i fengselet og et godt bosted, mat og medisiner til familien hennes.

– Advokaten er optimistisk og håpefull og tror at Asia vil bli kjent uskyldig og satt fri, forteller Sajid Christopher Paul, som er grunnlegger av og leder for Human Friends Organization (HFO). Med livet som innsats jobber han og medarbeiderne i HFO for å hjelpe og redde blasfemiofre. De bistår blant annet blasfemianklagede Asia Bibi.

Paul understreker at selv om Bibi vil bli satt fri, vil livet hennes være i stor fare i Pakistan. Selv om dødsdommer for blasfemi i praksis ikke blir gjennomført, blir blasfemianklagede likevel drept gjennom hatkriminalitet. To kristne brødre som var anklaget for blasfemi ble skutt og drept utenfor rettslokalet i Faisalabad i 2010.

Asia Bibi har også fått mange drapstrusler de siste årene og HFO jobber nå derfor tett med myndighetene i landet for å sørge for at sikkerheten hennes vil bli ivaretatt.

– Jeg møtte menneskerettighetsminister Kamran Michael denne uka, og han forsikret oss om at myndighetene vil sørge for full sikkerhet for Asia Bibi og familien hennes, og også at myndighetene i Pakistan vil hjelpe dem å forlate landet på en trygg måte, forteller Paul.

 
Foto : Skjermdump/YouTube

Kan få asyl i Norge?
Hvor ferden går videre, er ukjent. Skribenten og kunstneren Shabana Rehman Gaarder oppfordret i en kronikk i Aftenposten i 2010 Norge til å gi familien asyl.

Kristne i Pakistan utgjør rundt fem millioner mennesker og er den største religiøse minoriteten med rundt 2,5 prosent av den totale befolkningen. Samtidig har Pakistan verdens strengeste blasfemilovgivning. Amerikansk UD trakk i årets rapport om tilstanden for tros- og livssynsfrihet i verden frem Pakistan som eksempel på et land der utviklingen er alarmerende. Sajid Christopher Paul forteller videre at den økende islamske radikaliseringen har ført til at religiøse minoritetsgrupper i Pakistan de ti siste årene blir utsatt for stadig vold, forfølgelse og drap.

– Nesten annenhver dag blir noen anklaget for blasfemi. I Pakistan trenger du ikke bevis for å anklage noen for blasfemi, og ofte tar mobben saken i egne hender, forteller Paul.