Japansk muslimsk krigsreporter løslatt

 
Foto: Skjermdump/YouTube/FCCJchannel
Frilansjournalisten Kosuke Tsuneoka (bildefaksimilet) er tilbake i hjemlandet etter å ha sittet i kurdisk fangenskap.
0Shares

Ifølge Japan Times ble frilansjournalisten overlevert av kurdiske sikkerhetsstyrker til personale ved den japanske ambassaden i Baghdad på mandag. 

47-åringen ble arrestert for tre dager siden mens han var i byen Irbil i irakisk Kurdistan. Tsuneoka har vært med å dekke den militære offensiven mot terrorgruppen Islamsk Stat (IS) i den pågående gjenerobringen av Mosul. Han ble anholdt av kurdiske peshmerga-styker, mistenkt for å være medlem av terrorgruppen.

Tsnueoka er islam-konvertitt og “selverklært totalmotstander av IS”. Han har ofte brukt navnet “Shamir” når han har raportert fra krigen i Syria og Irak.

Samarbeidet ikke med IS
Under en pressekonferanse avholdt etter hjemkomsten til Japan avviste Tsuneoka at han skal ha gjort oversettelser for IS. Istedet beskylder han lokale kurdiske medier for feilinformasjon.

– Nyhetsrapporteringen var helt falsk og på ikke-eksisterende grunnlag.

Videre under pressekonferansen forklarte han hva som kan ha utløst arrestasjonen. Noe så enkelt som en nøkkelring.

– I en av mine tidligere reiser fikk jeg tak i en nøkkelring med IS-logoen på. Jeg beholdt denne i troen på at den kunne komme til nytte i fremtidige krigsreportasjer.

Vil reise tilbake
Sammen med den nå kidnappede Jumpei Yasuda i Syria, er han en av to japanske frilansreportere som befinner seg i den syrisk-irakiske krigssonen. Men det demper ikke lysten til å reise tilbake til et av verdens farligste områder.

– Jeg følte, og føler fortsatt et sterkt behov for å formidle hva som skjer i Irak. Jeg håper å kunne gå tilbake og fortsette å raportere fra konflikten, sier Tsuneoka ifølge Japan Times.