Laget opprop mot kontroversiell valgkampsjef

Steve Bannon er invitert til årets Nordiske Mediedager, en invitasjon som skaper mye kontrovers.
Foto: Don Irvine
Et overveldende flertall av demokratene i Representantens hus i USA har undertegnet et opprop mot Donald Trumps utnevnelse av omstridte Steve Bannon (bildet) som sin nærmeste rådgiver.  
0Shares

Fra og med 20. januar, når den nye Trump-administrasjonen skal overta etter Barack Obama, vil Steve Bannon, som har vært innom militæret og forretningsverden, bli Trumps rådgiver.

Bannon ble i august Trumps valgkampanjesjef, og regnes av mange som mannen bak snuoperasjonen i valgkampen, fra det som så ut som en håpløs situasjon til en overraskende valgseier under presidentvalget 9. november.

– Vil ikke samle landet
Utnevnelsen regnes som ganske kontroversiell, ettersom Bannon har sterke bånd til det såkalte “alt-right”-miljøet (alternativ høyre) i USA.

Alt-right sees på som et kontrært og anti-etablissement politisk alternativ på ytre høyre, hvor også enkelte bidragsytere åpenlyst har flørtet med blant annet “hvit makt”-ideologier, rasisme, og med konspirasjonsteorier om jøder og muslimer.

– Utnevnelsen av Bannon som Trumps sjefstrateg undergraver den påtroppende presidentens mulighet til å samle landet etter valgseieren, heter det blant annet i oppropet, skriver Dagens Næringsliv.

Viderer påpeker man at flere ledende høyreekstremister gleder seg over valget av Bannon, som for eksempel tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke og det amerikanske nazistpartiet ANPs leder, Rocky Suhadya.

Fra mediestifter til politiker
Fra før av er Bannon kjent for å ha ledet den Trump-vennlige og høyrepopulistiske nyhetstjenesten Breitbart News før han sluttet seg til eiendomsmilliardærens valgkamp.

– Nyhetsnettstedet har publisert flere rasistiske artikler i hans tid ved roret. Blant annet har Breitbart kalt republikaneren William Kristol for en “svikefull jøde”. Nettstedet har også skrevet at sørstatsflagget “minner om et strålende fortid”, og beskrevet unge muslimer i Vesten som “en tidsinnstilt bombe”, heter det videre i oppropet.