Omskjæringer utført i Danmark skal registreres

Omskjæring av gutter er en religiøs praksis, men ikke religiøs plikt for muslimer, mener generalsekretær i Islamsk Råd Norge.
Foto: Illustrasjonsbilde
Fra nyttår må danske leger registrere alle omskjæringer av gutter, enten de utføres hjemme eller på klinikk.
0Shares

Helsedepartementet i Danamrk har skjerpet registreringsplikten, og leger som ikke rapporterer inn omskjæringer til det sentrale Landspatientregisteret, kan straffes med bøter, skriver Kristeligt Dagblad.

Målet med de nye reglene er å få bedre oversikt over hvor utbredt praksisen er, sier helseminister Ellen Trane Nørby.

Hett tema
Omskjæring av gutter, som i overveldende grad drives av danske jøder og muslimer har i vårt naboland vært til dels også kraftig debattert.

Tidligere i sommer kunne en meningsmåling laget av meningsmålingsfirmaet Megafon, for dansk TV2 og Politiken, vise at ni av ti spurte var for et omskjæringsforbud. Samtidig har enkelte også påpekt at dette er et brudd med religionsfriheten, og at kampen mot omskjæring brukes “som en form for hatkampanje mot visse minoritetsgrupper”

Formann Dan Rosenberg Asmussen i Det Jødiske Samfund i Danmark sier de ikke har noen problemer med registreringsplikten eller med bøter som et ris bak speilet.

– Det er vi positive til dersom det gjør at ulovlig omskjæring av gutter, som vi hører om via mediene, kan unngås, skriver Asmussen i en epost til Kristeligt Dagblad.