Hjem Nyheter Nytt – Stopp sulteforingen av samisk kultur

– Stopp sulteforingen av samisk kultur

Sats mer på samisk kultur, er Fagforbundets klare oppfordring til regjeringen (Foto: Illustrasjon).
Foto: Beaivváš Sámi Našunálateáhter
– Regjeringen viderefører i statsbudsjettet for 2017 en politikk for nedbygging av samisk kultur og språk, skriver landsstyret i Fagforbundet i en uttalelse.
0Shares

Ifølge Fagforbundet betyr kutt i bevilgningene til Sametinget kutt i den samiske grunnopplæringen, kutt i samiske læremidler og kutt i kultur og næringsutvikling.

– For andre år på rad presenterer regjeringa et budsjett hvor det i praksis kuttes i støtten til samiske formål. Regjeringas sulteforing av samisk kultur betyr også at det heller ikke i 2017 blir satt av penger til blant annet prosjektstart for nytt teaterbygg ved Beaivváš samiske teater. 

Fagforbundet mener videre at teatret holder såpass høy standard at man som kulturinstitusjon fortjener langt bedre.

– Til tross for teaterets kummerlige forhold er den kunstneriske kvaliteten høy; teateret har det siste året vunnet både Heddaprisen og Kritikerprisen for forestillingen Vidas extremas. Teateret er en internasjonal merkevare og en viktig aktør nasjonalt og internasjonalt i arbeidet med å formidle samisk kultur.

– Landsstyret i Fagforbundet mener det haster med å sikre framtida til det samiske nasjonalteateret. Uten snarlig nybygg frykter vi at den unike kunstneriske kvaliteten teateret representerer vil forvitre.

Satser (helst) på film
Søker man opp på Kulturdepartementets hjemmeside deres siste satsinger på samisk kultur, så vil man få opp en post som viser at bevilgningene til Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) ble økt med 0,5 millioner kroner i høstens kulturbudsjett.

Totalbevlingingen til ISFI utgjør rundt 4,5 millioner kroner, og kan brukes både til drift av ISFI og bevilgninger til samiske audiovisuelle produksjoner.

Foto: Arkiv.
Foto : Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

– Jeg håper den økte bevilgningen til Internasjonalt Samisk Filminstitutt gir handlingsrom til å skape aktivitet og arbeidsplasser, og bidrar til å få flere samiske talenter og produksjoner ut i markedet både her hjemme og i utlandet, uttalte kulturminister Linda Hofstad Helleland til regjeringen.no