Spår ny jihadist-bølge

 
Foto: Skjermdump/YouTube/International Journalism Festival
– Om du ber meg om å bli norsk, må du fortelle meg hva det betyr, sier menneskerettighetsaktivisten Ilyad Al-Bagdadi til Filter Nyheter.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Al-Baghdadi (bildefaksimilen) tror vi er på vei inn i en “perfekt storm” av radikalisering av unge muslimer i Europa, og at Norge ikke kan fraskrive seg ansvar.

Noe av bakteppet: Høyrepopulismens framgang i vestlige land og det internasjonale samfunnets fallitt i møte med Assad-regimets massemord i sivilbefolkningen, i samme periode som IS mister fysisk terreng.

– Trendene ser ikke bra ut. Om man lykkes med å presse IS ut av de geografiske områdene, vil man få mange hjemvendte jihadister i Vesten. Klarer man å både identifisere dem og pågripe dem, og putter dem i fengsel, blir de ideologer og symboler. Blir de ikke fengslet, kan de gå rundt og forkynne. De kommer tilbake i en atmosfære av økende radikalisering, der det er mer sannsynlig enn før at de finner rekrutter, sier El-Baghdadi til Filter Nyheter.

Gjensidig radikalisering
El-Baghdadi tror de stadig mer muslimfiendtlige strømningene i flere vestlige land vil øke rekrutteringsgrunnlaget kraftig for jihadistene.

– Radikalisering innebærer nesten alltid at du har «kjøpt» en fortelling om at din gruppe er forfulgt  eller ofre for historisk forfølgelse. Når det faktisk skjer undertrykkelse et sted, da har de en sak – og kan si «se, alle er ut etter å ta oss», uten at noen egentlig kan utfordre det. Muslimer i Vesten kan bære på et slikt undertrykkelses-narrativ og bli radikalisert selv om de selv aldri har levd under tyranni, fordi de føler at de som lider er «vårt folk»