Jentene bakerst i bussen

Bosatte flyktninger i Andøy vil nå få tilbud om bussjåførutdanning. Målet er fast jobb (Illustrasjonsfoto).
Foto: Ousseynou Cissé/ousseynoucisse.tumblr.com
Jentene ved den muslimske friskolen Al-Azharskolan i Stockholm må gå inn bakerst i skolebussen, mens alle gutter får gå inn foran.
0Shares

I det svenske samfunnsprogrammet Kalla Fakta på TV4 tirsdag kom det frem at den muslimske friskolen Al-Azharskolan i Vällingby i Stockholm deler elevene i to grupper før de får gå på bussen. Jentene må så gå inn gjennom bussenes bakre dører, mens alle guttene slippes gjennom de fremre dørene, skriver Aftenposten.

Avsløringen har skapt stor oppsikt og kraftige reaksjoner i Sverige, og beskrives som kjønnssegrering.

– Jeg synes det er avskyelig. Det hører ikke hjemme i Sverige, sier statsminister Stefan Löfven.

Friskolen har en egen skolebuss som henter elever som går i førskolen og grunnskolen hver morgen. Når de skal hjem, kommer bussen og henter dem igjen, skriver Expressen.

Sammeligner med segregeringens USA
Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa skolens rektor Hussein Ibrahim at skoleledelsen ikke har kjent til kjønnsinndelingen, ifølge Svenska Dagbladet.

Skoleledelsen ved friskolen Al Azhar mener de ikke har oppfordret til kjønnssegregering. Flere av de eldre elevene føler på sin side seg krenket av det de ser på som ensidig negativ dekning om skolen.
Foto : alazharskolan.com

– Vi vil ikke at det skal være sånn, det er en nyhet for oss, til tross for at vi sitter i skoleledelsen. I dag har vi sittet i krisemøte. Det som har skjedd er ikke noe vi i skoleledelsen har oppmuntret til at våre ansatte skal gjøre, sier Ibrahim til avisen.

Devin Rexvid, professor i sosial arbeid ved Universitetet i Umeå trekker paralleller til bussene i Alabama i USA på 50-tallet, der svarte måtte sitte lengst bak og hvite lengst fremme.

– Der var det hudfarge, her er det kjønn, sa Rexvid til Kalla Fakta.

Føler seg krenket
Friskolen har tidligere vært ute i hardt vær etter medieoppslag om kjønnsdelt gymnastikk-undervisning.

Viserektor ved skolen, Roger Lindquist, sier til lokalavisen Vällingby Tidning at mange av de eldre elevene på Al Azhar er opprørt over det de ser på som en mediestorm mot skolen.

– Folk føler at de blir framstilt som ofre, som folk som ikke kan sørge for sitt eget beste. Mange av dem er svært sinte etter medieoppslaget.