– Israel-avvisning er antisemittisme

FN-generalsekretæren ga uttrykk for at det finnes partiskhet mot Israel i FN-systemet.

Guterres talte sist helg under den årlige jødiske verdenskongressen i New York i forkant av Hashoah, minnedagen for Holocaust, melder nyhetsbyrået Jewish Telegraphic Agency.

FN-generalsekretæren ga uttrykk for at det finnes partiskhet mot Israel i FN-systemet, og sier at Israel har rett til å bli behandlet som ethvert annet land.

– Vi ser en moderne form for antisemittisme stige frem, som går ut på å fornekte Israels rett til å eksistere. Som generalsekretær i De forente nasjoner kan jeg si at staten Israel må behandles som enhver annen stat, med nøyaktig de samme reglene.

Israel på “fordømmelsestoppen”
Ifølge U.N. Watch, en pro-Israel-lobbygruppe som kartlegger FNs forhold til Israel, har FNs generalforsamling fordømt landet 20 ganger i løpet av 2016, sammenlignet med seks fordømmelser for resten av verden kombinert. Antallet gjør Israel til et av landene med flest fordømmelsesresolusjoner mot seg. 

I talen la Guterres vekt på at det er fullstendig legitimt å kritisere Israel slik man kritiserer ethvert annet land.

– Jeg vil ikke alltid være enig med alle avgjørelser som foretas av den israelske stat. Her handler det om Israel ubestridelige rett til å eksistere og til å leve i fred og sikkerhet med sine naboer, også med en palestinsk nabostat, slik jeg har støttet.