Homofobi i Russland og skeiv islam

Skeiv historie i islam er et av temaene som skal tas opp under konferansen. I Norge er Salam den mest uttalte organisasjonen for skeive muslimer. Her går Salams generalsekretær Begard Reza (t.v.) i front under Reclaim Pride. (Salam er ikke aktør under konferansen)
Foto: Shahram Kiani
29.–30. august kommer forelesere fra hele verden til Universitetet i Bergen for å snakke om skeiv historie.

Konferansen avholdes denne uken, og heter Why (Queer) History Matters: The Politics of History.

Usynliggjøring og mangel på kunnskap om skeiv historie har vært normen i nasjonal historieskriving inntil helt nylig, opplyser informasjonssiden til konferansen.

Forskere, aktivister og filmskapere skal snakke om russisk homofobi, skeiv historie i islam, kulturkriger, skeiv aktivisme i India, rasisme og vold i Afrika, seksualitetspolitikk i Latin-Amerika, transhistorie i USA og mer.

– Jeg gleder meg til å få belyst tematikken fra så mange ulike posisjoner og se på likheter og forskjeller i måten skeiv historie brukes politisk rundt omkring i verden, sier leder for konferansekomiteen, professor Tone Hellesund til Universitetet i Bergen (UiB).

Forsømt historie

LHBT-tematikk har blitt et sentralt symbol i mange pågående kulturkriger. Forfalsking og sensur av historien er virkemidler som aktivt brukes av mange ulike aktører. Konferansen vil gi eksempler på hvilke politiske konsekvenser manglende historiekunnskap eller forfalsket kunnskap kan få, og diskutere hva akademikere eventuelt kan bidra med.

Hellesund ønsker også at vi i Norge skjønner at vi må få opp kunnskapen om vår egen skeive historie.

– Skeiv historie er en selvsagt, men svært forsømt, del av den norske kulturhistorien, mener hun.