Liz Truss’ skaper historie med stort mangfold i ny regjering

Kwasi Kwarteng (f.v), James Cleverly og Suella Braverman (ytterst til høyre) har fått tunge posisjoner.

Storbritannias nye statsminister Liz Truss skal lede en regjering uten en eneste hvit mann i de fire tyngste ministerpostene. Det har aldri skjedd tidligere.

Som ny finansminister har Truss valgt Kwasi Kwarteng, mens James Cleverly blir ny utenriksminister. Begge er mørkhudede.

Cleverly har militær bakgrunn og har de siste månedene vært utdanningsminister i Boris Johnsons regjering. Kwarteng har vært næringsminister og regnes som ultraliberal i økonomiske spørsmål.
Begge to regnes som nære allierte av Truss.

Suella Braverman, som har indiske røtter, blir ny innenriksminister. Hun har tidligere vært statens øverste juridiske rådgiver, og stilte selv som kandidat til å bli ny tory-leder. Men etter å
ha blitt stemt ut, stilte hun seg bak Truss’ kandidatur.

– Tror på individet

Selv om regjeringen framstår som mer mangfoldig enn noen annen britisk regjering, støtter alle planen om å sende asylsøkere til Rwanda.

Ifølge statsviteren Rob Ford ved University of Manchester har mange konservative politikere med minoritetsbakgrunn «svært individualistiske synspunkter på rase og ulikhet». De mener at alle kan
lykkes uansett bakgrunn, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Tradisjonelt er Det konservative partiet preget av mer mangfold i sine rekker enn opposisjonspartiet Labour, som ennå ikke har hatt en permanent kvinnelig partileder.

Labours nestleder Angela Rayner innrømmer at toryene ligger foran i synlig mangfold.

– Det er et framskritt, og det er virkelig velkomment. Vi trenger mangfold, sier hun til BBC. Men hun legger til:

– Det handler også om hva du gjør i tillegg til hvor du kommer fra.

Kvinnelig innpisker

Den nye statsministeren har utpekt Thérèse Coffey som ny helseminister og visestatsminister. Coffey ledet kampanjen for å få Truss valgt som ny leder av Det konservative partiet etter Boris
Johnson.

For første gang skal dessuten en kvinne, Wendy Morton, være De konservatives innpisker, eller såkalt whip, i Parlamentet.

Ben Wallace fortsetter som forsvarsminister. Brandon Lewis, tidligere minister for Nord-Irland, blir ny justisminister.

Samtidig er det klart at flere sentrale skikkelser i Johnsons regjering ikke er med videre. Det gjelder flere ministre som støttet Truss’ motkandidat Rishi Sunak. Blant dem er Dominic Raab,
tidligere justisminister.

Lover handlekraft

Tidligere på kvelden holdt Truss sin første tale som statsminister foran 10 Downing Street.

– Jeg er sikker på at vi sammen kan ri stormen av, vi kan gjenoppbygge økonomien vår, og vi kan bli det moderne, briljante Storbritannia som jeg vet vi kan bli, sa Truss, som har enorme
utfordringer foran seg, ikke minst når det gjelder den tosifrede inflasjonen.

Men 47-åringen lover å levere både når det gjelder økonomi, helse og de høye energiprisene.

– Denne uken vil jeg gjøre noe med energiregningene og sikre våre framtidige energiforsyninger, sa Truss.

Talen ble holdt få timer etter at hun overtok statsministerposten fra Boris Johnson, som hun brukte anledningen til å hylle.

– Boris Johnson leverte brexit, covid-vaksinene og sto opp mot russisk aggresjon. Historien vil regne ham som en enormt betydningsfull statsminister. Jeg er beæret over å ta dette ansvaret i en svært viktig tid for landet, sa Truss.