Valg i Sverige:

Innvandrerparti kan ha vært avgjørende i det svenske valget

Innvandrerpartiet Nyans fikk mange stemmer i byer som Gøteborg og Malmø under årets Riksdagsvalg. Flere mener det kan gitt høyresiden seieren.
Foto: Skjermdump / Nyans
Innvandrerpartiet Nyans fikk stor oppslutning i områder hvor mange har minoritetsbakgrunn, og tok mange stemmer fra sosialdemokratene.
476Shares

Valgtellingen i Sverige viste at i 54 distrikter har gruppen «øvrige partier» fått over ti prosent av de talte stemmene, ifølge SVT.

Kanalen skriver at det relativt ukjente partiet Nyans står for en stor andel av disse stemmene, ifølge Aftenposten.

Nyans henvender seg først og fremst til minoritetsgrupper. Forebyggende arbeid mot rasisme, islamofobi og antisemittisme er blant deres viktigste saker.

Vil ha forbud mot karikaturtegninger og koranbrenning

Mikail Yüksel leder partiet, som ble opprettet for tre år siden. Ved valget i 2018 var han førstekandidat for det borgerlige Centerpartiet. Yüksel ble så utestengt grunnet forbindelser han skal ha hatt til den tyrkiske, høyreekstreme gruppen Bozkurtlar (De grå ulver). Yüksel har selv nektet for å ha hatt noe med gruppen å gjøre.

Ifølge den svenske statsviteren Sofie Blombäck, er Nyans et identitetspolitisk parti. Partiet har flere kontroversielle meninger, skriver SVT.

Nyans vil blant annet ha forbud mot karikaturtegninger og koranbrenning.

Sverigedemokraterna nest størst

Socialdemokraterna ble størst med 30 prosent, mens Sverigedemokraterna blir det nest største partiet med 20. Partiet er kjent for å være svært kritisk til høy innvandring til Sverige, og partiet har lenge vært omstridt grunnet sin fortid på ytterste høyre.

Sverigedemokraterna ønsker at Sverige skal ha «Europas laveste innvandring», mens Moderaterna har hevdet at høyrepartiene er enige om «streng innvandringspolitikk for å takle integreringen», skriver Aftenposten.

– Har Nyans fått én prosent av stemmene, kan det veldig godt være forskjellen mellom ett mandats overvekt

Nyans beskrives av svenske valgeksperter som en politisk joker. Nå spekuleres det på om partiet har hentet mange velgere fra Socialdemokraterna. Sveriges største parti har ofte gjort det svært godt i områder hvor det bor mange som er født i andre land enn Sverige.

Grunnet landets politiske system, som ofte krever blokker for å danne regjeringer, blir sosialdemokratene å finne i opposisjon frem mot neste valg i 2026, til tross for at de fikk flere stemmer enn i 2018. Kristdemokraterna og Moderaterna gikk tilbake, men får sjansen til å danne en mindretallsregjering.

– Har Nyans fått én prosent av stemmene, kan det veldig godt være forskjellen mellom ett mandats overvekt for Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) eller ett mandats overvekt for Ulf Kristersson, sier statsviteren Sofie Blombäck ved Mittuniversitetet ifølge NTB.