Tysk brakvalg for innvandringskritisk parti

Stemmer mot Merkels flyktningepolitikk og for en konservativ motreaksjon i Tyskland: høyrepopulistiske Altenative für Deutschland (AfD) gjorde et brakvalg under gårsdagens valg flere tyske delstater, på bekostning av forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti (CDU).
Foto: metropolico.org
Alternativ for Tyskland (AfD) blir landets tredje største parti, mens Angela Merkel går løs på en historisk fjerde mandat som forbundskansler.

Forbundskansleren blir dermed historiens første kvinnelige statsleder som får en fjerde regjeringsperiode i et vestlig liberalt demokrati. Tilsammen vil Merkel regjere i hele 16 år hvis hun står ut distansen om fire år, frem til neste forbundsdagsvalg i 2021. Sosialdemokratene gjør på sin side sitt dårligste valg siden andre verdenskrig, ifølge TV2.

Alternative für Deutschland, som ble etablert så sent som i 2013, står sterkest i det gamle DDR, der arbeidsløsheten er høyere, lønningene lavere og der folk er mindre vant til utenlandske gjestearbeidere. 

Valgdagsmålingene i går kveld kunne at AfD ville få 13,5 prosent, noe som gjør at et parti på ytre høyre for første gang blir representert i Forbundsdagen. AfD kan isåfall få opptil 70 representanter, og med føderal representasjon tilgang til føderale midler og administrativ personell.

Fra EU-skeptikere til innvandringskritikere
AfD ble opprinnelig etablert som et EU-skeptisk alternativ. I 2015 ble AfDs første leder Bernd Lucke presset ut av Frauke Petry, og AfD begynte å bevege seg i en ny retning der innvandringsmotstand og islamkritikk ble løftet fram som de viktigste sakene.

 
Foto : metropolico.org

Under den ene av de nye partilederne, Alexander Gauland, som tok over etter at Petry trakk seg i vår, har partiet gått enda lenger til høyre. Gauland har blant annet skapt kontrovers ved å blant annet uttale seg positivt om “tyske soldaters bidrag under begge verdenskrigene”. 

Etter valget i går var han soleklar på hva som blir veien videre. både for AfD og for Tyskland.

– Vi skal jage dem. Vi skal jage Merkel og alle andre. Vi er i nasjonalforsamlingen. Vi skal endre dette landet, sa han under seierstalen, ifølge NRK.

Nedslående valgresultat
Førsteamanuensis ved NTNU, og Tyskland-kjenner Anette Homlong Storeide kaller overfor VGNett valgresultatet for nedslående. Hun mener AfD rett ut er et høyreekstremt parti.

– Sentrale deler av ledelsen har kommet med høyreekstreme utsagn, som minner om gammeldags nazisjargong. Særlig etter flyktningkrisen har AfD tjent på å drive skremselspropaganda mot muslimer.

 
Foto : ntnu.no

NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge mener på sin side at årsakene er mer sammensatte.

– Viktigst er nok migrantkrissen i 2015 og regjeringens handtering av denne. “Velkommen-politikken” hadde og har mange motstandere, og tyske velgere har hatt innvandring som viktigste enkeltsak i denne valkampen. Migrantkrise og terrorfrykten kan alene likevel ikke forklere AfDs framgang. Også økende forskjeller mellom fattig og rik spiller inn. For selv om majoriteten lever godt i Tyskland, er det et betydelig sjikt som sakker akterut. Mange i denne gruppa, som henger etter i velstandsutviklinga og som føler seg fremmedgjort av samfunnseliten, har gått til AfD, skriver han i en kommentar i URIX.