Uenighet om Nya Tiders deltakelse på bokmesse

Skjermdump. "Nya Tider"
Foto: Skjermdump
Forlagsmann og kulturredaktører har delte meninger om hvorvidt det høyreekstreme tidsskriftet Nya Tider skulle fått lov til å delta på bokmessen i Göteborg sist helg. 
0Shares

Ifølge NRK skal demonstrasjonene i Göteborg forrige uke til dels ha vært et resultat av at det høyreekstreme tidsskriftet Nya Tider skal ha fått delta på den årlige bokmessen i byen i år igjen. Deltakelsen manet til debatt omkring hvem som skal få stille ut og hvilke holdninger som skal aksepteres på en offentlig bokmesse.

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, skriver at årets avgjørelse om å ønske tidsskriftet velkommen, har satt fyr i svenskene. For da avgjørelsen om å slippe tidsskriftet til også i år, ble det øyeblikkelig møtt med over to tusen protestunderskriftet. Og etter det har over 150 svenske forfattere, flere forlagsfolk og tidsskrift takket nei til å komme.

– Forsterker inntrykk om “kulturelite”
Den svenske forlagsmannen Svante Weyler boikottet ikke messen, men mener tidsskriftet ikke burde ha fått lov å delta. Han mener demonstrasjonene i den svenske byen i forrige uke tok mye oppmerksomhet bort fra bokmessen, som arrangeres i Göteborg årlig, skriver NRK

– Avisene og organisasjonene som ikke er interessert i litteratur i det hele tatt, har ingenting på bokmessen å gjøre, sier Weyler til NRK.

Kulturredaktør i svenske Aftonbladet, Åsa Linderborg, mener derimot man skal slippe til tidsskrifter som Nya Tider på bokmessen. I en e-post til NRK skriver hun:

– «Nya Tider» er et tidsskrift med pressestøtte, så de kvalifiserer til å delta. Boikotten forsterker inntrykket av at det finnes en kulturelite som ikke tåler å bli motsagt.