– Svensk arkeolog tar feil

 
Foto: Skjermdump/Twitter
En amerikansk ekspert mener den svenske arkeologiprofessoren ved Uppsala Universitet, Annika Larsson, tar feil når hun hevder at vikingtekstiler hadde inskripsjoner med ordet "Allah".
0Shares

Uppsala Universitet brakte nylig nyheten om at deres arkeologer hadde avdekket vikingtekstiler som var brodert med “Allah” og “Ali”. De angivelige arabiske inskripsjonene ble funnet på vevde silkebånd som stammer fra båtgraver og kammergraver fra vikingtiden i Birka og Gamla Uppsala i Sverige.

Funnet ble omtalt av medier som blant annet New York TimesBBC og The Guardian

–Tar feil

 
Foto : art.utexas.edu
Nå hevder imidlertid ekspert innen middelaldersk islamsk kunst og arkeologi, førsteamanuensis Stephennie Mulder ved University of Texas, at inskripsjonene ikke er på det arabiske skriftspråket kufisk. Hun hevder at skriftspråket kufisk ikke oppsto før 500 år etter vikingtiden.

– Dette er en stil kalt kvadratisk kufisk, og det var vanlig i Iran og Sentral-Asia som bygningskunst etter det 15. århundre, skriver hun på sin Twitter-konto.

Videre hevder Mulder at Larssons bevismateriale om islamsk innflytelse blant vikingene, er først og fremst basert på gjetting og antakelse, fremfor bevis.

Larsson står imidlertid på sitt, og forsvarer påstanden sin overfor The Independent.

 
Foto : arkeologi.uu.se

– Disse funnene er utvilsomt fra vikingtiden. De er funnet i flere av gravene i Birka og i båtgravene fra vikingtiden nord for Gamla Uppsala. Geometriske kufiske tegn er også funnet på tilsvarende tekstilbånd fra Spania, sier Larsson til avisen.