– Stilles for retten uten tilgang på advokat

OLJEKRIG: Kirkuk er en oljerik by i irakisk Kurdistan, og har vært kurdiskstyrt siden 2003 . 16 oktober i år, rykket Irakiske styrker inn igjen. Obeid har kritisert irakiske myndigheter for å tilpasse sin politikk til britiske oljeselskaper
Journalisten Samir Obeid ble arrestert 24 timer etter å ha rettet kritikk mot irakisk overtakelse av Kirkuk.

Norsk-irakeren ble pågrepet av irakiske sikkerhetsstyrker 22. oktober, ifølge International Organization of Journalists (IFJ) og Comittee to Protect Journalists (CPJ), skriver VG.

Obeid har skrevet mange kritiske saker om irakiske myndigheter, og konflikten mellom kurderne og irakerne.

– Han har snakket i flere TV-intervjuer og skrevet mye om dette, og at vi ikke må bruke det irakiske militæret i enda en krig om olje, forteller broren hans Hassan til VG.

Nettopp dette synes å være bakgrunnen for arrestasjonen. Han har blant annet i denne artikkelen anklaget Iraks politikere, særlig statsminister Haidar al-Abadi, for å tilpasse sin politikk til britiske oljeselskapers gjeninntreden i Irak. Dette mener han blant annet gjelder Iraks gjenerobring av Kirkuk.

Får ikke advokatbesøk
Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag, oppfordrer irakiske myndigheter til å opprettholde praksisen de tidligere har hatt med å ikke fengsle journalister for deres arbeid. 

– Nå er vi spesielt bekymret, fordi rettssaken allerede er berammet til tirsdag, og det er antagelig rekordraskt. Han har fått en advokat, men vi får høre at advokaten ikke har fått besøke ham i fengsel og ikke har fått se rettsdokumentene, sier Eva Stabell i Norsk Journalistlag til VG. 

Saken er ikke den første som gjelder en journalist med tilknytning til Norge som har blitt har blitt fengslet etter å ha skrevet om konfliktene i de kurdiske områdene.

Tidligere i 2016 reiste norsk-kurderen og frillansjournalisten Afshin Ismaeli mellom de kurdiske områdene i Nord-Syria og Nord-Irak for å undersøke noen av de mest konfliktrammede sør-tyrkiske områdene. Ismaeli endte opp med å bli pågrepet i Tyrkia etter mistanke om terrortilknytning, mishandlet og fengslet og trengte norsk konsulærhjelp for å komme seg ut av landet.