Trump får polariserte reaksjoner

Ofer militære rett og fengsel 14 kilometer nord for Jerusalem, nær de Israelske bosettingene på Vestbredden. Mange Palestinske barn sitter her ifølge UNICEF.
Foto: Mouhssine Ennaimi/UNICEF
Meningene er delte etter at USAs president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. 

President Donald Trump sin uttalelse om at han kommer til å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, har ført til polariserte reaksjoner fra jødiske amerikanere, skriver The Guardian.

Fra Republican Jewish Coalition (RJC) fikk han disse ordene: «Historien vil ære deg som en av Israels beste venner» Norm Coleman, formann i RJC og tidligere senator i Minnesota sa: «Presidenten har levert på enda et valgkampanje løfte. President Trump gjør det han kan best: Gjenkjenne realiteten. Ikke flere falske nyheter – Jerusalem er Israels hovedstad».

Men Trump har gjort det til en vane å separere amerikanere, og det jødiske samfunnet er ikke et unntak.

Intet enkel beslutning
Det var blant annet noen prominente rabbinere i USA som kritiserte Trump. Rabbiner David Shneyer, grunnlegger av Am Kolel Jewish Renewal Community of Greater Washington, mente ikke en slik beslutning kan tas av et individ, uavhengig av om det er presidenten i USA eller skaperen av universet.

– Slike beslutninger må tas av en større gruppe med folk. Gruppen bør inneholde mennesker som er kjent med alle detaljer og problemer ved denne konflikten. Det er ikke en beslutning man tar lett på, sa han.

Og rabbiner Rick Jacobs, president for Union for Reform Judaism, mente at enhver relokasjon av den amerikanske ambassaden til vest-Jerusalem bør vurderes i henhold til Jerusalem sin status som hellig for jøder, kristne og muslimer.

Flere demokrater har også kritisert Trump. Blant annet Ron Klein, tidligere kongressmann i Florida og formann i Jewish Democratic Council of America. Han sa at Trumps utenrikspolitikk så langt har vært naiv og tilfeldig.