Høyrenasjonalist ny østerriksk visestatsminister

 
Foto: Christian Jansky
Folkepartiet (ÖVP) og det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ) er blitt enige om å danne regjering i Østerrike, to måneder etter valget.
0Shares

Skroting av røykelov og innstramming av innvandring er noe av det som står på agendaen til den nye koalisjonsregjeringen, skriver Aftenposten.

Valgvinner Sebastian Kurz fra det konservative partiet (ÖVP) inviterte med seg høyrepopulistene (FPÖ) i regjering.

FPÖ-leder Heinz-Christian Strache blir visestatsminister. Som 20-åring ble Strache arrestert av tysk politi da han deltok i en nynazist-marsj arrangert av en organisasjon som var modellert etter Hitler-jugend, skriver den britiske avisa The Guardian.

Endret agenda
Under Straches styre har Frihetspartiet endret agenda fra å være kritiske til innvandring til å bli mer kritiske til islam.

31 år gamle Kurz vant valget etter å ha omfavnet FPÖs mål om å begrense innvandring og bekjempe en “trusselen fra islam”. 

Kurz har fram til nå vært utenriksminister, og sørget under sitt mandat blant annet for å bremse flyktningstrømmen til Østerrike ved å stenge Balkanruten. Dette førte til at 32000 flyktninger ble sittende fast i Hellas. Selv omtalte han det som en løsning på flyktningkrisen.

Den nye utenriksministeren blir FPÖs Karin Kneissl, og forsvarsministeren blir Mario Kunasek fra samme parti.

Høyrepopulismevennlig år
Høyrepopulistene har preget den politiske debatten i Europa i 2017. I både Frankrike og Tyskland  fikk høyrepopulistiske og innvandrerfiendtlige partier høy oppslutning i årets valg. 

En rekke europeiske høyrepopulistiske partier deltok også sist lørdag på en kongress i Tsjekkias hovedstad Praha. Lederen for Partiet Frihet og direkte demokrati (SPD), Tomio Okamura, en kontroversiell skikkelse i Tsjekkia, inviterte kjente høyrepopulistiske frontfigurer som blant andre Geert Wilders og Marine Le Pen, ifølge New York Times.