Stopper samarbeid med Russland

For farlig å samarbeide med russiske journalister, fremhever Amund Trellevik i journalistnettverket Barents Press.
Foto: Skjermdump/Facebook/Nordlys
Et enstemmig styre i journalistnettverket Barents Press International avslutter samarbeidet med Russland. Barents Press Russland legges ned fra 1. januar.
4Shares

Et enstemmig styre i journalistnettverket Barents Press International avslutter samarbeidet med Russland. Barents Press Russland legges ned fra 1. januar.

– Dagens situasjon for fri og uavhengig presse i Russland har ødelagt mulighetene for et trygt og åpent samarbeid mellom nordiske medlemmer av Barents Press og deres russiske kolleger, heter det i en pressemelding.

Barents Press International er et nettverk for journalister og redaktører i Barents-regionen i Norge, Sverige, Finland og Russland og ble stiftet på 90-tallet. Journalistene i Norge, Sverige og Finland fortsetter samarbeidet og sitt arbeid for pressefrihet, journalisters arbeidsforhold og grensekryssende journalistikk.

– Det er for farlig å samarbeide med våre russiske venner. Dette er en nødvendig, men like fullt meget beklagelig utvikling, sier styreleder Amund Trellevik i den norske avdelingen til Journalisten.

Fra 1. desember innfører Russland en ny lov som gjør det straffbart «å være under utenlandsk påvirkning», forklarer styrelederen.

– Den loven er skrevet såpass vagt og bredt at den i prinsipp kan brukes mot det meste. Det vi frykter er at dersom en russisk journalist er i kontakt med oss eller i et nettverk, så er de
«under påvirkning», sier Trellevik.

(©NTB)