Kritiske til Sudan-samarbeid om migrasjon

Listhaug presenterte innstrammingsforslag forrige uke. Ikke alle har tatt de godt imot
Foto: Ilja C. Hendel
Amnesty er kritiske til at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ønsker å samarbeide med Sudan om å håndtere migrasjonsstrømmen. 

Tirsdag startet innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) en syv dager lang reise i Øst- og Nord-Afrika, hvor hun blant annet skal besøke Sudan, skriver NRK.

– Jeg er her også for å se på muligheten for å samarbeide med sudanske myndigheter om å begrense migrasjonsstrømmen nordover, for å støtte opp om arbeidet for å hjelpe migranter i nærområdene og for å vurdere retur-mulighetene, sier Listhaug til NRK.

Kritiske
EU har tatt initiativet til et samarbeid om bistand og migrasjonskontroll med regimet i Khartoum , hvor Norge er med på dette samarbeidet. Amnesty er på sin side kritiske til besøket.

– Det er nedslående å se hvor langt Norge og Europa er villige til å strekke seg for å hindre at mennesker på flukt kommer til vår del av verden, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Internasjonal Norge.

Sudans president, Omar Hassan al-Bashir, er ettersøkt av krigsforbryterdomstolen i Haag. Årsaken er hans rolle i folkemordet og krigsforbrytelser i Darfur-konflikten.

– Det er et stort paradoks at man er villig til å samarbeide med et slikt regime, sier rådgiveren i Amnesty International.