– USA kan sende folk rett i døden

Et lutfattig og voldsrammet El Salvador kan bli nødt til å ta imot 200.000 tilbakevendende migranter fra USA nå som beskyttelsesprogrammet for salvadoranere er opphevet (Foto: Illustrasjon).
Foto: adam./Flickr
Det er slutt på ordningen som har gitt rundt 200.000 mennesker fra El Salvador beskyttelse i USA. Nå frykter Amnesty og flere eksperter for migrantenes fremtid tilbake i hjemlandet. 

Mandag opphevet Trump-administrasjonen beskyttelsesprogrammet TPS, som har gitt midlertidig oppholdstillatelse for personer fra land rammet av naturkatastrofer og konflikter, skriver NRK.

Ordningen har gitt rundt 200.000 mennesker fra El Salvador midlertidig oppholdstillatelse i USA etter det voldsomme jordskjelvet i 2001. Men de fleste som har denne beskyttelsen i dag, flyktet til USA under borgerkrigen i hjemlandet på 1980- og 90-tallet, ifølge NPR

Nå mener departementet for innenlands sikkerhet at innvandrere fra El Salvador ikke lenger har behov for slik beskyttelse. De må reise frivillig ut av landet eller få ny oppholdstillatelse innen september 2019.

– Inhumant
Marselha Gonçalves Margerin fra Amnesty International i USA mener vedtaket er et «gedigent svik mot folk som har søkt beskyttelse».

– Hvis de tvinges til å returnere til El Salvador, kan mødre, fedre og barn risikere utpressing, kidnapping, å bli utnyttet seksuelt og bli tvunget til å samarbeide med gjengene. USA kan sende folk rett i døden, sier Margerin.

Professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo (UiO), Benedicte Bull, støtter Margerin.

– Det er absurd, dramatisk og inhumant. Det er vanskelig å skjønne hva USA skal ha å tjene på det, sier hun til NRK.

Hun informerer om at de som har hatt beskyttelse under programmet, er vel etablert og har bodd i USA lenge. Det er ikke ulovlige migranter som har kommet de siste årene.

Ettersom migrantene i USA sender store summer til hjemlandet hvert år, kan konsekvensene for El Salvador bli store hvis over 200.000 mennesker blir sendt tilbake, ifølge Bull.

– El Salvadors økonomi er helt avhengig av disse pengene. Enda vanskeligere blir det å skaffe jobb, skole og helsetilbud til alle sammen, sier hun.