Høyreekstremt nettverk mistenkt for å ha planlagt statskupp i Tyskland

Illustrasjonsbilde
Foto: Kony Xyzx
Minst 25 personer er pågrepet i en landsomfattende politiaksjon i Tyskland rettet mot et nettverk av høyreekstremister som skal ha planlagt et statskupp.

Minst 25 personer er pågrepet i en landsomfattende politiaksjon i Tyskland rettet mot et nettverk av høyreekstremister som skal ha planlagt et statskupp.

Det melder de tyske avisene Bild , Zeit Online og Der Spiegel onsdag. Aksjonen skal ha funnet sted samme morgen.

Over 3.000 politibetjenter deltok i aksjonen, og de har søkt i mer enn 130 hus og leiligheter i minst 11 delstater i Tyskland.

Aksjon i hele Tyskland

Påtalemyndigheten opplyser at 22 tyske statsborgere er pågrepet og mistenkt for å være medlemmer av en terrororganisasjon, og ytterligere tre personer, deriblant en russisk statsborger, er pågrepet og mistenkt for å støtte organisasjonen.

Én person ble pågrepet i den østerrikske byen Kitzbühel og en annen i Perugia i Italia.

Justisminister Marco Buschmann beskrev aksjonen som en antiterroroperasjon og sier at de mistenkte planla et væpnet angrep på statlige institusjoner.

Reichsbürger-bevegelsen

Blant de mistenkte er personer fra den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, ifølge de tyske avisene. Bevegelsen aksepterer ikke den tyske føderasjonen og formidler ofte høyreekstreme og antisemittiske holdninger.

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands etterretningsbyrå anslår at bevegelsen har rundt 21.000 tilhengere.

Tidligere soldater fra det tyske forsvaret Bundeswehr skal også ha vært involvert i kupplanene, melder tyske medier.

Bild skriver at flere av de mistenkte var i besittelse av lovlig ervervede våpen. Der Spiegel skriver at kupplanene blant annet gikk ut på å storme Forbundsdagen og at flere har trent med våpen.

Snakket med Russland

Politiet mistenker en eldre man i 70-årene for å være en av lederne i nettverket. Ifølge påtalemyndigheten skal vedkommende ha kontaktet russiske myndigheter med sikte om å forhandle om en ny orden i landet så snart den tyske regjeringen ble styrtet.

– Ifølge nåværende undersøkelser er det imidlertid ingen indikasjoner på at personene som ble kontaktet, reagerte positivt på forespørselen hans, sier påtalemyndigheten.