Hijabkledd tv-reporter i USA

Her venter Tahera Rahman spent før sin første sending som TV-stasjonens nye reporter.
Foto: skjermdump, youtube
Tahera Rahman (bildet) er med på å skape amerikansk historie, som den første nyhetsreporteren ikledd hijab på TV.
0Shares

Sist fredag annonserte den lokale nyhetskanalen i Illinois, Local 4 News, at Rahman, «er den første muslimske hijab-kledde kvinnen i en heltidsstilling som nyhetsreporter på en mainstream TV-kanal i USA».

Uttalelsen om ansettelsen kom etter en dialog mellom nyhetskanalen og gruppen Muslim American Women in Media, som kunne stadfeste Rahmans prestasjon.

Rahman, hadde inntil forfremmelsen, jobbet for den lokale nyhetskanalen i over to år bak kulissene. For den ferske TV-reporteren er det en stor drøm som har gått i oppfyllelse, melder Hollywood Reporter.

– Jeg så ingen som så ut som meg på TV, så jeg trodde aldri at det var en mulighet, forteller hun til Local 4 News.

Fikk flere avslag
Hun forteller videre at hun helt siden starten av journalistkarrieren, gjentatte ganger ble fortalt at hennes karriere ville møte på mange utfordringer om hun ikke tok av seg hijaben. Etter flere avslag fra en rekke nyhetskanaler i Chicago-området, var det en følelsesladd telefonsamtale med moren som gav henne motet til å fortsette for å oppnå drømmen om å bli TV-reporter:

– Jeg tenkte, en dag så er det noen som vil legge merke til den jobben jeg gjør, og som vil gi meg en sjanse, forteller hun.

Først ute i Canada
Rahman følger nå i Ginella Massas fotspor som i 2015 ble den første hijab-kledte nyhetsreporteren på TV i Canada. Hun ble igjen historisk da hun i 2016 ble Canadas første nyhetsanker ikledt hijab, da hun fikk jobben i CityNews Toronto.

Massa fortalte den gang at det største med jobben var reaksjonen fra jenter med samme bakgrunn som henne selv.

– Unge jenter forteller at når de ser meg på TV, så føler de at de blir representert og begynner å tenke at det også er en mulig karriere for dem. Det er disse tilbakemeldingene som inspirerer og motiverer meg videre i jobben, fortalte hun til forbes.com.

Lav minoritetsandel
Ansettelsen av Rahman kan nå være med på å åpne dører for andre med minoritetsbakgrunn som ønsker en karriere innen nyhetsjournalistikk på TV, og som hittil har følt på en manglende representasjon på skjermen.

Ifølge en rapport fra Radio Television Digital News Association utgitt i 2015, utgjør minoriteter kun 22 prosent av arbeidsstyrken i lokale TV-stasjoner på landsbasis i USA. Det er da spesielt mindre nyhetsmarkeder som har minst mangfold, der kun 14 prosent av alle ansatte tilhører en minoritet. En annen, utført av Columbia Journalism Review i 2013, avslørte at det var 17 prosent mindre sannsynlig for nyutdannede journalister med minoritetsbakgrunn ville få en fast stilling innen kringkasting, enn nyutdannede tilhørende den øvrige befolkningen.