Rettet artikkel om mangel på svarte spillere

Verdensmesterne Argentina ble i en kommentarartikkel i Washington Post kritisert for å ha for få svarte spillere.
En kommentarartikkel om at Argentinas landslag ikke hadde noen svarte spillere måtte rettes på, ifølge New York Post.
15Shares

Rettelsen kom etter en kommentar i Washington Post skrevet i desember, under fotball-VM, som er tittulert:

«Hvorfor har ikke Argentina flere svarte spillere i verdensmesterskapet?»

Foto: Skjermdump/lanacion.com.ar
Foto : Skjemdump/lanacion.com.ar

Kommentaren ble skrevet av Erika Edwards, førsteamanuensis i latinamerikansk historie ved University of Texas i El Paso. I artikkelen problematiserte hun mangelen på “synlige svarte spillere i det argentinske landslaget” og sammeliknet representasjonsmangelen med andre land på kontinentet, som Brasil.

Erika Edwards, professor i latinamerikansk historie, forsvarer tankeganger i sin artikkel om underrepresentasjon av svarte i det argentinske landslaget (Foto: UNC Charlotte).
Foto : UNC Charlotte

Viste til “hvitgjøringsprosess”

Ifølge New York Post siterte Edwards historiske data som ifølge henne viste at en tredjedel av Argentinas befolkning på 1700-tallet var svart/afrikanskrøttede.

– Etter at Argentina fikk sin uavhengighet, forsøkte lederne å bringe landet nærmere Europa ved å sette i gang en “hvitgjøringsprosess”. Landets ledere så for seg at for å tilslutte seg Tyskland, Frankrike og England, måtte Argentina fortrenge/utviske sin svarte befolkning, skrev Edwards.

Originalversjonen av artikkelen siterte folketellingstall fra 2010 som viste at «omtrent én prosent» av Argentinas befolkning på 46 millioner kunne regnes som svarte/afrikanskrøttede.

Washington Post kom senere med en rettelse som bemerket at det faktiske tallet var “langt mindre enn en prosent”.

– Antallet svarte som ble sitert var nøyaktig, mens prosentandelen var faktisk langt mindre enn én prosent, noe som vi har endret, fremhevet avisen.

Får kritikk og ros

Faktafeilen og kommentaren har ført til mange reaksjoner, både positive og negative. Saken ble også omtalt i de største argentinske aviser som El Clarin og La Nacion.

– Besettelsen av å se alt gjennom en linse som passer ditt verdensbilde er dypt urovekkende. I artikkelen din demonstrerer du en fullstendig mangel på forståelse av urbefolkningens og latinamerikanske historien til Argentina, skrev argentinsk-canadieren og sjef for Centre for Israel and Jewish Affairs, Nico Slobinsky, på Twitter, ifølge Fox News.

Jorge E. Cuellar, assisterende professor i latinamerikanske og karibiske studier ved Dartmouth College, tvitret på sin side:

– Kom hit for @Prof_Edwards’ historiske analyse om argentinsk nasjonsbygging, men ble i stedet blendet av argentinere som raser i kommentarfeltet.

Selv sier kommentarforfatteren til Fox News at hun har fått for det meste reflekterte reaksjoner fra andre argentinere.

– Noen likte kanskje ikke fokuset på rase, men spørsmålene rundt Argentinas opplevde hvithet og mangel på mangfold handler mye om deres kultur og historie.