Støjberg vil straffe foreldre for «gjenoppdragelsesreiser»

Inger Støjberg, den danske integreringsministeren, vil straffe foreldre som sender sine barn til utlandet på "gjenoppdragelsesreiser"
Foto: Gert Laursen
Inger Støjberg, den danske integreringsminister, vil kriminalisere foreldre som sender barn på koranskoler. Samfunnsdebattant Shakeel Rehman har en delt oppfatning om forslaget hennes.

Ifølge NRK vil Støjberg og danske myndigheter kriminalisere foreldre som sender barn på «gjenoppdragelsesreiser», som koranskoler, der barnets sunnhet og utvikling settes i alvorlig fare. 

Strafferammen er foreslått til fire års fengsel. Ubetinget fengsel kan også føre til utvisning, uavhengig av hvor lenge vedkommende forelder har bodd i Danmark, skriver Nettavisen.

Tiltaket er del av den såkalte Ghettoplanen som den danske regjeringen presenterte i mars, for å motvirke parallellsamfunn og bedre integreringen.

– Foreldre som sender barn til koranskoler eller lignende spolerer et ungt liv. Men det er også et klart tegn på at man ikke respekterer det verdisett eller det levevis vi har i Danmark, sier Støjberg til NRK.

Grov omsorgssvikt
Samfunnsdebattant og leder i Senter for sekulær integrering (SSI), Shakeel Rehman, har en delt oppfatning om utspillet og lovforslaget fra den danske integreringsministeren.

– Vi kan ikke straffe foreldrene for å sende barna til utenlandske skoler men hvis de med viten og vilje sender barna til ekstreme religiøse skoler der de kan bli slått og berøvet sin frihet så har foreldrene et medansvar og bør straffes på lik linje med som om de hadde blitt slått av sine foreldre i Norge, sier Rehman til Utrop.

– Å sende barna til ekstreme og voldelige religiøse skoler i utlandet er grovt omsorgssvikt, mener SSI-leder Shakeel Rehman.
Foto : Claudio Castello

Her må hensynet til barna gå foran retten til ytterliggående religionspraksis, mener han.

– Å sende barna til ekstreme og voldelige religiøse skoler i utlandet er grov omsorgssvikt.

Vil ikke gå langt
Her hjemme har integreringsminister Jan Tore Sanner, kjennskap til det danske forslaget, men vil foreløpig ikke gå så langt.

– Foreldre som sender sine barn ufrivillig ut av Norge på disiplinærskoler hvor de risikerer vold og overgrep, bør ikke gå ustraffet fra det. Derfor kommer vi nå til å gå gjennom det norske regelverket for å se om et er behov for å stramme inn på straffebestemmelsene, sier Sanner til NRK.