Returnerte flyktninger og migranter fanget i Misrata

Det finnes ikke et offisielt register på hvor de som blir internert i Libya befinner seg, og det er derfor vanskelig å vite hva som skjer med dem. Det finnes heller ikke noe juridisk system som flyktningene og migrantene kan benytte seg av
Foto: Leger Uten Grense
93 mennesker som overlevde et skipsforlis i Middelhavet nekter å forlate lasteskipet som brakte de tilbake til havnebyen Misrata i Libya lørdag 10. november. Menneskene hadde forsøkt å flykte fra Libya og sitter nå ombord på båten på femte dagen, ifølge Leger Uten Grenser.

– I frykt for å drukne på sjøen eller bli tvangsreturnert til Libya, hvor internering på ubestemt tid er en risiko, tyr flere til desperate handlinger. Situasjonen er nå meget spent og det haster med å finne en løsning for å forhindre bruk av vold i den fastlåste situasjonen, sier feltarbeider Lindis Hurum som selv har arbeidet med redningsoperasjoner på Middelhavet for Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser har fått tilgang for å gi medisinsk hjelp til de overlevende og medisinsk personell har utført 30 konsultasjoner siden søndag.

– Flyktninger og migranter som forsøker å flykte fra Libya er fanget på grunn av en europeisk politikk som kriminaliserer og ødelegger søk- og redningsarbeid i Middelhavet ved å overlevere ansvaret til den Libyske kystvakten som avskjærer og returnerer folk til Libya, sier Hurum.

UNHCR fastslo i september at flyktninger ikke kan returneres til Libya på grunn av situasjonen i landet.

Flere dør på sjøen
Siden 4 oktober har redningsskipet Aquarius, drevet av SOS Mediterrane og Leger Uten Grenser, sittet fast i havnebyen Marseilles etter at registreringen fra Panamas myndigheter ble trukket tilbake etter press fra Italia.

– Det er på tide at Europa tar ansvar. Trygge og lovlige måter å forlate Libya på må på plass fortest mulig og det er et desperat behov for å gjenoppta søk- og redningsarbeid i Middelhavet – også av uavhengige organisasjoner, sier Hurum.

Prosentandelen av mennesker som drukner til havs i forsøket på å krysse Middelhavet har økt betraktelig. I september druknet hvert niende menneske som prøvde å krysse. I fjor var antallet druknede én av førtito. De faktiske tallene er mest sannsynlig mye høyere, da mange skipsforlis skjer uten vitner til stede. I september snakket Leger Uten Grenser med mennesker som fortalte om et skipsforlis hvor 100 mennesker døde.

Fra januar til oktober i år har den EU-støttede Libyske kystvakten returnert 14.249 flyktninger og migranter, inkludert 1.374 barn, tilbake til Libya ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Disse menneskene blir plassert i interneringsleirer kontrollert av Libyske myndigheter. Leger Uten Grenser har flere ganger kritisert forholdene i disse leirene som inhumane og uakseptable.

Folk må ikke returneres til Libya
– Vi ser på daglig basis flyktninger og migranter sittende i leire i Libya uten mulighet til å forlate landet. FNs mekanismer for å evakuere mennesker fra Libya til Niger har kun greid å få ut 1.675 mennesker siden november i fjor, forklarer Hurum.

UNHCR fastslo i september at flyktninger ikke kan returneres til Libya på grunn av situasjonen i landet.

– Libya er ikke et trygt land, hverken for de som bor der eller migranter og flyktninger som risikerer vilkårlig fengsling, tvangsarbeid og tortur. Dette må stanse nå, sier Hurum.