NOAS reagerer på video fra Dansk Folkeparti

 
Foto: Skjermdump/Twitter
En video lagt ut på Twitter-kontoet til Dansk Folkeparti viser en synlig muslimsk mann som sendes til en øde øy. 

Videoen sikter til en ny lovbestemmelse, som ifølge Danmarks Radio skal gjøre det vanskeligere for utviste, kriminelle flyktninger å gjemme seg for myndighetene. 

Innvandrere som av ulike grunner ikke kan sendes ut av landet skal fra og med 2021 oppholde seg på et utreisesenter på øya Lindholm i Stege Bugt, på fasiliteter som nå brukes av Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Her på Lindholm, på forskningsfasiliteter som brukes av Danmarks Tekniske Universitet (DTU), vil det nye utreisesenteret ligge.
Foto : Erik Christensen

Lovbestemmelsen kom etter at regjeringen og Dansk Folkparti ble sist fredag enige om en statsbudsjettavtale, melder TV 2.

Samler folk med opphold og fremmedkrigere
Ifølge videoen, som ble lagt ut av DF på sin Twitter-konto sist fredag, skal fire type innvandrere bo på øya:

– Innvandrere på tålt opphold. Tålt opphold er midlertidig oppholdstillatelse som bare gir rett til beskyttelse i et utvidet lukket asylmottak. Oppholdet gis på humanitært grunnlag.

– Innvandrere som er utvist som følge av kriminalitet eller av hensyn til statens sikkerhet.

– Fremmedkrigere.

– Avviste asylsøkere, som dømmes for brudd på straffeloven, våpenloven, knivloven eller narkotikaloven.

NOAS reagerer
Her hjemme reagerer Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sterkt på videoen.

Ann-Magrit Austenå

– Å illustrere dette vedtaket som en tegneserie hvor vi ser en skummelt muslim bli gjensatt på en øy er meget uansvarlig av et politisk parti og av en regjering. Videoen bygger opp under stereotypier og fremmedfrykt om at alle som har begått noe kriminelt er muslimer, sier hun til TV 2.

Generalsekretæren mener at en politisk retorikk, slik man ser eksempel på i videoen, fremstiller muslimer utelukkende som et problem og som en trussel mot samfunnet. En slik vedvarende retorikk vil bryte ned muslimer i Danmark

Peter Skaarup i Dansk Folkeparti mener på sin side det nye statsbudsjettet innebærer et «paradigmeskifte» i innvandringspolitikken til Danmark.

– Avtalen er et stort rettspolitisk framskritt med skjerpede innreiseregler til Danmark, fengselsplasser i utlandet og innvandrere på tålt opphold samlet på en liten øy hvor politiet er tilstede døgnet rundt, skriver han på Twitter.