Sanger utestengt fra homopris etter innvandringsutspill

Artisten Sigurd Trondheim er i hardt vær etter et utspill om innvandring på sosiale medier. Fotofaksimile fra den danske Melodi Grand Prix-finalen, hvor han kom til finalen.
Foto: Skjermdump/YouTube/dr.dk
Artisten Sigmund Trondheim la ut en Instagram-story hvor han mente at innvandrere må rette seg etter danske verdier. Nå er han fratatt nomineringen som Årets LGBT-person ved Danish Rainbow Awards.

Sangeren, som selv er åpen om sin legning, skapte en mediestorm etter et utspill på sosiale medier som ble oppfattet som sterkt innvandringskritisk.

I Instagram-storyen forteller han om en dårlig opplevelse i innvandrerbydelen Nørrebro, ifølge dansk TV2.

– Jeg får hjertestans av alle tusener av mennesker som viser absolutt ingen respekt på bussen, og roper: «Yalla, wallah, habibi».

Videre sier han i videoen:

– Vi må ha rom for alle. Her handler det ikke om å skille mennesker eller kvitte seg med folks kulturmangfold. Det handler om at når du reiser fra andre verdensdeler for å bo i Danmark, så skal du rette deg etter og respektere vår kultur.

Usaklig tone

Om noen dager holdes det årlige Danish Rainbow Awards. Opprinnelig skulle Sigmund opptre og være nominert til prisen Årets LGBT-person. Nå får han ikke gjort noen av delene etter uttalelsene på Instagram som har falt arrangøren tungt for brystet.

– Videoen går etter min mening over streken. I hvert fall når det er snakk om Danish Rainbow Awards. Vi skal være en fest som handler om romslighet, respekt og aksept. Vi har tross alt folk med annen etnisk opprinnelse i LGBT-miljøet, sier Niels Holm, presseansvarlig for Danish Rainbow Awards til dansk TV2.

Holm mener det er rom for å være politisk ukorrekt i Danish Rainbow Awards. – Utestengelsen skjer fordi artisten har gjort narr av en minoritetsgruppe.

Avviser rasismeanklager

Trondheim har i etterkant slettet og beklaget postingen av videoen, men nekter for hets mot minoriteter, selv om han anerkjenner at ordvalget var uheldig. Likevel skjønner han ikke seg på reaksjonen fra Danish Rainbow Awards.

– Jeg har beklaget mange ganger, og jeg forstår ikke at unnskyldningen min ikke er tatt i betraktning, sier han til dansk TV2.

Mer om Danish Rainbow Awards