SSI-leder:

– Et brutalt angrep på demokratiet

Et angrep på det liberale og sekulære demokratiet og på minoriteter, sier SSIs Shakeel Rehman om terrorangrepet i Christchurch.
Foto: Claudio Castello
Slik beskriver leder i Senter for sekulær integrering (SSI), Shakeel Rehman, terrorangrepet mot to moskéer i New Zealand.
0Shares

– Jeg ser dette som et alvorlig og brutalt angrep på et moderne, sekulært demokrati. Minoritetene skal ha trygghet og tillit i ethvert samfunn, sier Rehman til Utrop.

Angrepene skjedde fredag ettermiddag lokal tid, tidlig på morgenen norsk tid.

49 mennesker skal være drept i mot de to moskéene i byen Christchurch, Al Noor og Linwood. En mann med antatte høyreekstreme sympatier er siktet for drap etter angrepene, ifølge politiet i byen. 

Flere deler av Christchurch befinner seg i en “lockdown” etter terrorangrepet mot to moskéer tidlig denne fredagen norsk tid. Opptil 49 mennesker er drept, og mange flere er skadet.
Foto : Skjermdump/YouTube/Nine News Australia

Områdene i nærheten av de to moskéene befinner seg i en “lockdown”, hvor folk oppfordres til å være innendørs.

Flere ofre var flyktninger

New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, sier at dette er en av de mørkeste dagene i landets historie.

– Mange av dem som er rammet av denne skytingen, kan ha innvandrerbakgrunn eller til og med være flyktninger. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem og New Zealand er deres hjem. De er oss. Personen bak denne volden er ikke oss. Denne personen har ingen plass i New Zealand, sa statsministeren under en pressekonferanse, ifølge NRK.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern.
Foto : nato.int

– Viktig med signaler

Tidligere i dag la Høyre-politikeren Aamir Javid Sheikh ut en video fra Høyres landsmøte på sosiale medier. Videoen viser statsminister Erna Solberg i det hun åpner landsmøtet med ett minutts stillhet for ofrene.

Rehman mener slike signaler fra offentlige myndigheter er livsviktige:

– Alle signaler og medfølelse fra det politiske og sivile samfunnet er viktige å sende i denne tiden for å fordømme terroren mot den muslimske minoriteten i New Zealand.

Her må hele samfunnet stå frem, fortsetter Rehman.

– Dette er et angrep fra ytre høyre. De forakter vårt likestilte samfunn. Deres fiende er likestilling av medmennesker, og derfor er de anti-liberale, islamofobe, anti-demokratiske, anti-feministiske, anti-semitter og homofobe. Kort sagt voldelige fascister.