Frykter «Tinder for tredjelandsmigranter og arbeidsgivere» kan medføre økt sosial dumping

– Tre av fire små og mellomstore bedrifter finner ikke den arbeidskraften de trenger, påpekte EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas da han presenterte den nye talentpakken onsdag. (Illustrasjonsfoto)
Store deler av EU mangler arbeidskraft og EU-kommisjonen vil gjennom en EU-talentpool gjøre det lettere for filipinere, ukrainere og indere å få jobb i ett av de 27 EU-landene.

EU vil gjøre det enklere for folk utenfor Europa å søke jobber i unionen. Nå opprettes det en egen plattform for å koble jobbsøkere og arbeidsgivere.

På nettplattformen kan bedrifters jobbtilbud matches med arbeidere fra tredjeland som ønsker å flytte til Europa.

EU kaster seg nå inn i det globale racet etter talenter. Nå skal det bli enklere for folk fra såkalte tredjeland å få jobb i EU.

– Tre av fire små og mellomstore bedrifter finner ikke den arbeidskraften de trenger, påpekte EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas da han presenterte den nye talentpakken onsdag.

– Det trengs folk i sektorer som bygg, IKT og helse, sier EUs innenrikskommissær Ylva Johansson.

Plattformen er også et verktøy for at flere migranter kan komme til EU på lovlig vis.

– Jo mer åpne og brukervennlige måter vi bruker for å tiltrekke oss dem med de rette kvalifikasjonene på, jo mer viser vi at risikoen ved å ta den farlige turen over Middelhavet simpelthen ikke er verdt det, sier Johansson.

Business Europe, EUs svar på NHO, hyller talentpakken.

– Dette kan bli et vendepunkt for å gjøre Europa mer attraktivt for kvalifiserte arbeidere fra hele verden, sier direktør Markus J. Beyrer.

EU har 13 millioner arbeidsløse. Men selv om det er et uutnyttet potensial, er det ikke nok, sier Schinas, som håper den nye plattformen vil bringe EU et hakk framover i kampen med blant andre USA, Canada og Australia om å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft.

Mediet Politico kaller utstpillet for «Tinder for migranter og arbeidsgivere». Det sosialdemokratiske medlem av EU-parlamentet, Marianne Vind, advarer mot konsekvensene av forslaget.

– Dessverre vet vi at arbeidere fra tredjeverdensland er ansatt på lønns- og arbeidsvilkår langt under europeisk nivå. Det skaper et undertrykk, som trekker lønns- og arbeidsvilkår ned for alle, og det er helt uakseptabelt, sier Marianne Vind til Ritzau.