Kulturministeren: – Salum er et forbilde for inkludering

Salum Kashafali er en av Norges største Paralympics-håp i neste års sommerleker. Nylig ble han hedret av kulturministeren.
Foto: Wikicommons/Stein Langørgen
Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) beskriver den svaksynte friidrettsprofilen Salum Kashafali som en stor helt og et viktig forbilde.

I 2003 kom Kashafali til Norge som kvoteflyktning fra Kongo. Høsten 2017 fikk han netthinnesykdommen Stargardts, og 29-åringen har gradvis mistet synet siden.

Kashafali ble verdensmester på 100 meter under Para-VM i friidrett 2019, og paralympisk mester på 100 meter under Paralympiske sommerleker 2020 i Tokyo med tiden 10,43. Salum er dermed tidenes raskeste paralympier på 100 meter noensinne, uavhengig av funksjonsnedsettelse.

Nylig møtte han kulturminister Lubna Jaffery, som forteller at hun har sett opp til Kashafali før hun tiltrådte som statsråd, ifølge Handikapnytt.

– Jeg har sett han flere ganger på bussen i Bergen og tenkt «Der er han! Der er han igjen!» Jeg ble veldig starstrucked. Jeg synes han er en stor helt, og han er et utrolig viktig forbilde. Ikke bare innenfor paraidretten, men også innenfor idretten generelt, sier kulturministeren til NTB.

Forbilde for inkludering

Ministeren sier Kashafali også er et veldig viktig forbilde for henne personlig.

– Salum har veldig mange viktige egenskaper. Først og fremst så er han bergenser. Det er den viktigste egenskapen du kan ha, ler kulturministeren. Ministeren selv er også bra Bergen.

Helt siden jeg ble svaksynt, og egentlig lenge før jeg kom til Norge, har det vært viktig for meg å jobbe mot forskjellsbehandling.

– Hva betyr det for deg å høre dette, Kashafali?

– Det betyr veldig mye for meg, spesielt når det kommer fra henne. Steffen (manageren) vet hvor viktig inkludering er for meg. Helt siden jeg ble svaksynt, og egentlig lenge før jeg kom til Norge, har det vært viktig for meg å jobbe mot forskjellsbehandling.

Verdensrekordholder som satser på Paralympics

29-åringen har lagt bak seg en flott sesong på friidrettsbanen med seier i både VM og under Bislett Games. I sistnevnte stevne satte han ny verdensrekord i sin klasse med tiden 10,37.  I august ble sesongen avbrutt av en blindtarmsoperasjon.

– Det er bare smertefullt i et par dager, også må du ta det med ro i noen uker, også er du egentlig tilbake. Jeg er i full trening og har bra kontinuitet.

Neste år venter Paralympics i den franske hovedstaden Paris, hvor Kashafali skal forsvare gullet fra lekene i Tokyo.

– Heldigvis kom blindtarmen rett etter Bislett Games og VM, da man allerede hadde vunnet det som er å vinne. Det var bare finpussen som gjensto, men det får jeg spare til Paris neste år, smiler Kashafali.